Sport

Öt éve megdönthetetlen Simone Biles uralma

Torna. Nagyon nehéz gyermekkora ellenére a világ legeredményesebb női tornásza lett gazdag aranygyűjteményével

Az amerikaiak büszkesége egy mindössze 148 centi magas sportoló, Simone Biles, aki vitathatatlanul minden idők legeredményesebb női tornásza négy olimpiai és 14 világbajnoki aranyérmével. Pedig nagyon mélyről indulva jutott a csúcsra!

Simone Biles 20181106
A 21 éves Simone Biles eddig húsz érmet nyert a világbajnokságokon (Fotó: AFP - NurPhoto - Ulrik Pedersen)

Egy év kihagyás után remek formában tért vissza Simone Biles, aki a dohai torna-világbajnokságon sorrendben negyedszer győzött egyéni összetettben, és minden szeren érmes lett, ugrásban és talajon aranyat nyert. A torna színes bőrű királynőjének gyermekkorában minden körülmény adott volt ahhoz, hogy ne legyen belőle senki. Anyja, Shanon Biles, aki négy gyereket szült, alkoholista és drogfüggő volt – emiatt el is vették tőle a gyerekeit –, az apja, Kelvin Clemons pedig elhagyta a családját. A kis Simonét – aki édesanya révén belize-i állampolgársággal is rendelkezik – a nagyapja nevelte fel, aki megfelelően gondoskodott róla, taníttatta, támogatta a sportolását.

Az alacsony termetű, vékony kislány hatéves korában kezdett el tornászni, tehetségére hamar felfigyeltek, 14 évesen junior válogatott lett, 16 évesen pedig már megnyerte az egyéni összetettet a felnőtt vb-n, és talajon is győzött. Tízszeres világbajnokként elviselte az esélyesség terhét 2016-ban a riói olimpián, amelyen tagja volt a győztes csapatnak, majd első lett összetettben, ugrásban és talajon is. A négyszeres olimpia bajnokot királynőként fogadták Houston külvárosában, Springben.

A fárasztó öt profi év után tavaly Biles egy év pihenőt tartott, majd januárban elkezdte a felkészülést, és egy fájdalmas nyilatkozatot is adott: „Már nem félek elmondani, hogy Larry Nassar, a válogatott sportorvosa engem is sokszor bántalmazott szexuálisan. Sokáig vonakodtam megosztani a történetemet, de most már tudom, hogy nem az én hibám volt.”

Ilyen előzmények után is remek formában szerepelt a múlt heti világbajnokságon, és még az sem akadályozta meg a dohai „aranygyártásban”, hogy a világbajnokság alatt vesekő okozta fájdalmai voltak, emiatt kórházban is kezelték. Más tornász a fájdalomra hivatkozva bizonyára visszalépett volna, de Biles már gyerekkorában hozzászokott a nehézségekhez, és megtanulta: soha sem szabad feladni!  

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom