Sport

Ifi olimpiai aranyak a fenyő alatt

Úszás. Szilágyi Zoltán büszke arra, hogy ma már nem indulhatna biztos győzelmi eséllyel tehetséges lányai ellen a medencében

Édesanyja megálmodta a nevét, így lett a sokszoros válogatott úszó, Szilá­gyi Zoltán és Gyarmati Eszter elsőszülött lányának a neve Liliána. A nyúlánk lány örökölte szülei tehetségét, mára a magyar úszósport nagy ígéretévé vált, amit az ifjúsági olim­pián nyert két aranyérmével is igazolt.

szilagyi
Liliána szülei között: remekül sikerült számára ez az esztendő (Fotó: Kövesdi Andrea)

A Komjádi uszodához közeli étteremben megszervezett találkozóról a Szi­lágyi család legkisebb tagja, Gerda igazoltan maradt távol, mert úszóedzésen volt. Először Liliánát faggattuk arról, hogy ki és hogyan befolyásolta arra, hogy úszó legyen. „ Azt mondják, amikor születésem után kihoztak a kórházból, már este a fürdőkádban is élveztem a vizet. Ez a vonzalom azóta is tart, s bármilyen meglepőnek hat, de tízévi úszás után is szeretem a vizet. Egy betegség miatt hatéves koromban abbahagytam az úszást, és ritmikus gimnasztikázni kezdtem. Édesapám tanácsára aztán visszatértem az uszodába, mert azt mondta, hogy ha olimpiai bajnok akarok lenni, azt csak úszásban érhetem el, tornászként szinte lehetetlen.”

A cél ugyan még távoli, de Liliána eddig egyenes úton halad a csúcs felé. Tizenöt évesen 200 méter pillangón már felnőttbajnokságot nyert, 2012-ben ifjúsági Európa-bajnok lett, részt vett a londoni olimpián. Tavaly két ezüstérmet nyert a junior világbajnokságon, az idén pedig 100 és 200 m pillangón is győzött az ifjúsági olimpián. „A két aranyéremnek nagyon örültem, de senki se gondolja, hogy el vagyok magamtól ájulva. A döntőket visszanézve láttam, hogy milyen technikai hibákat követtem el, amiket ki kell javítanom. Két éve is azért hagytam ott a nevelőegyesületemet, a Jövő SC-t, mert éreztem, céljaim eléréséhez váltanom kell. Új edzőmmel, Turi Györggyel sem mindig felhőtlen a kapcsolatunk, de érzem, ha szigorú, ha szid, azt is értem teszi. Jól tudom, még rengeteget kell fejlődnöm, hogy a sokkal erősebb felnőttmezőnyben is a legjobb lehessek.”

Szilágyi Zoltán láthatóan büszkén hallgatja 18 éves lányát, aki bátran, határozottan és őszintén beszél. Ő aztán jól tudja, hogy ebben kemény sportágban mennyit kell edzeni azért, hogy az úszó eljuthasson a nemzetközi élmezőnybe: három olimpián képviselhette a magyar színeket, 400 gyorson világbajnokságon hatodik lett.

„Ugyan ügyvédként dolgozom, és emellett két egyetemen is tanítok, de azért kicsit az úszáshoz is értek – magyarázta Szilágyi Zoltán. – Szakmai kérdésekben ugyan elmondom a véleményemet Lilúnak, de a döntést rábízom.” Arra a felvetésre, hogy vállalná-e a versenyt a lányaival, határozottan igennel felel: „Ki mernék állni, legfeljebb nem én győznék. Lilúval száz gyorson még versenyben lehetnék, mert bár úszni nem szoktam, de futással és kondival elég jó fizikai állapotban vagyok. Elárulhatom, fantasztikus három ilyen gyönyörű nővel együtt élni. A családi arányokon valamit javít, hogy a macskánk fiú. És ő a főnök a családban!”

Ezt nem cáfolja a felesége, Eszter sem, aki sem édesanyja, a legendás színésznő, Bara Margit, sem pedig édesapja, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső példáját nem követte: „Elsősorban családanya akartam lenni. Márpedig a mi családunkban ez kuriózum – magyarázta Eszter. – A Liliána nevet nem kitaláltam, hanem megálmodtam. Lányaink jól kijönnek egymással, pedig ellentétes típusúak. Liliána akaratos, küzdő típus, valószínűleg ennek is köszönheti az eddig elért eredmé­nyeit. A tizenegy éves Gerda alkalmazkodóbb, ezért sokra viheti az életben. A kungfu mellett úszik, így is korosztálya élmezőnyébe tartozik. Példaképe a testvére, akire hallgat is.” A példakép, Liliána szerint húga nagyon tehetséges, ezért néhány év múlva kemény ellenfele lehet a vízben.

A Szilágyi család négyesben ünnepli Jézus születését szenteste. Liliána elmondta, hogy az ajándékozásban a meglepetés fontos, s a legértékesebb mindig az, amelyiket saját maguk készítenek. Ezért aztán a két olimpiai aranyérem szépen csilloghat a karácsonyfán.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom