Sport

Anglia csapata sorozatban másodszor döntős az Európabajnokságon

Az angolok egyenlítő találatát szerző Harry Kane háromgólossá lépett elő a tornán

Az angol Ollie Watkins a labdarúgó Európa-bajnokságok elődöntőinek még az alapjátékidőben esett legkésőbbi gólját szerezte, amikor 90 perc és egy másodperc elteltével vette be a hollandok kapuját szerda este Dortmundban.

Anglia csapata sorozatban másodszor döntős az Európabajnokságon
Megint a hajrában fordítottak az angolok, és ez már döntőt ért
Fotó: AFP/Ozan Kose

Az utolsó pillanatos találattal nyert Anglia 2–1-re, s a hosszabbítást elkerülve jutott be a vasárnapi döntőbe a németországi Eb-n - írta az IFFHS a meccs érdekességeit taglaló csütörtöki összefoglalójában.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kiemelte: ugyancsak először esett meg az Eb-k históriájában, hogy egyszerre négy 21 éves vagy ennél fiatalabb játékos is helyet kapott a kezdőcsapatokban a holland Xavi Simons (21) és Bart Verbruggen (21), illetve az angol Jude Bellingham (21) és Kobbie Mainoo (19) személyében.

A vezető találatot jegyző Simons 21 évesen és 80 naposan a valaha volt legifjabb hollandként szerzett gólt az Eb-k egyenes kieséses szakaszában.

Anglia korábbi 23 világ- és Európa-bajnoki szerepléséből a Gareth Southgate előtti időszakban csupán egyszer, az 1966-os vb-n jutott döntőbe, míg a jelenlegi szövetségi kapitányával 2021-et követően sorozatban most másodszor lett Eb-finalista - írta az IFFHS. Ilyen duplázást „zsinórban” eddig három ország produkált a kontinensviadalok történetében: a Szovjetunió (1960 és 1964), Németország (1992 és 1996) és Spanyolország (2008 és 2012). A németeknek volt egy triplázásuk is: 1972-ben, 1976-ban és 1980-ban lettek egymás után három alkalommal is Eb-döntősök. Southgate irányításával a szigetországiak megőrizték veretlenségüket az Eb-ken, a mérlegük: 13 mérkőzésből nyolc győzelem és öt döntetlen. E mutatóban ez a leghosszabb kapitányi sorozat a kontinensbajnokságok történetében.

Az angolok egyenlítő találatát szerző Harry Kane háromgólossá lépett elő a tornán, hatodikként csatlakozva az eddigi triplázókhoz. Közülük a döntőben már csak Kane, illetve a másik finalista Spanyolország játékosa, Dani Olmo gyarapíthatja góljai számát. Kane szerda este beérte Alan Shearert mint az Eb-k legeredményesebb angol játékosa: most már ő is hét találatnál tart.

Kapcsolódó írásaink

Megvan a névsor

ĀÖsszeállt a a maratoni kajak-kenu világ- és Európa-bajnokságon induló magyar csapat