Sport

A Paks kezdi a magyar csapatok közül az európai kupaszezont

„Neki kell ugrani a feladatnak”

A hazai labdarúgócsapatok közül elsőként csütörtökön a Magyar Kupa-győztes Paks kezdi meg szereplését a nemzetközi kupasorozatok 2024/25-ös idényében, méghozzá az Európa-liga selejtezőjében.

A Paks kezdi a magyar csapatok közül az európai kupaszezont
Az utolsó a felkészülés a Paks játékosainak a csütörtöki El-selejtező mérkőzésük előtt
Fotó: Facebook/PAKSI FC

A tolnai együttes és román ellenfele, a másodosztályú Corvinul Hunedoara egyformán másodjára lép ki a kontinentális porondra. A Paks 13 éve ugyanebben a sorozatban két kört is ment, igaz, mostani riválisa jóval erősebbnek tűnik, mint debütálása alkalmával az andorrai Santa Coloma, de a folytatásban kiejtett norvég Tromsönél már nem feltétlen. A vajdahunyadi gárda még többet várt arra, hogy ismét nemzetközi színtéren mutassa meg magát, ugyanis az 1982-es UEFA Kupa-szereplése óta – akkor a második fordulóban búcsúzott – indul újra az európai kupasorozatok valamelyikében.

A Paks keretében nagy változás nem történt, komoly távozója nem is volt, érkező oldalon nagyobb igazolásként pedig Ötvös Bence említhető, aki a kiesett Kisvárdát hagyta ott. Az összeszokottság különösen sokat érhet Bognár György vezetőedző és csapata számára, amikor a szezon még nem kezdődött el.

Amint a találkozót felvezető szerdai, paksi sajtótájékoztatón elhangzott: Bognár György a győzelemmel lenne elégedett. Azt mondta, nagyjából két egyforma csapat játszik majd, a román együttes is a játékot helyezi előtérbe, és a labda felé védekezik.

„Nincs mire várnunk, tapogatóznunk, a saját játékunkat kell játszani, neki kell ugrani a feladatnak” – fogalmazott. Hozzátette: a cél az, hogy a Paksi FC ráerőltesse a román csapatra az akaratát, ugyanakkor a Corvinul annak ellenére, hogy másodosztályú, komoly ellenfél, nem lehet félvállról venni.

A vezetőedző beszámolt arról is, hogy Hahn János és Szélpál Norbert betegség, illetve sérülés miatt nem áll rendelkezésre, Windecker József és Halasi Zsolt kisebb problémákkal küzdött, de vállalják a játékot.

A 37 éves Böde Dániel, a Paks rutinos csatára – aki már játszott a 2011/12-es csapatban, amely harmadik körig jutott az Európa-ligában – elmondta: az akkori eredménnyel most is elégedett lenne.

A rivális már lejátszotta első tétmérkőzését az új idényben, ugyanis múlt csütörtökön 3–0-ra kikapott a bajnok FCSB-től a román Szuperkupáért kiírt találkozón. A Corvinul Hunedoara esetében megtévesztő lehet, hogy csak a másodosztályban szerepel, mivel az előző idényben nemcsak nagy meglepetésre története legnagyobb sikerét elérve kupagyőztes lett Romániában, de másodikként feljutott volna az élvonalba is, csakhogy a klub nem magántulajdonban van, így nem léphetett fel az első osztályba, hiába vívta ki annak lehetőségét a pályán.

A találkozó, melyet az M4 Sport élőben közvetít, 19 órakor kezdődik. A visszavágót jövő csütörtökön Nagyszebenben rendezik, a továbbjutóra pedig a horvát HNK Rijeka vár a következő körben, míg a párharc vesztese a Konferencia Ligába átkerülve a ciprusi AEK Larnacával méri össze a tudását.

Kapcsolódó írásaink