Sport

Magyar sikerek az öttusa Eb-n

A női bronz után ezüstérmet nyert a Bereczki Richárd, Koleszár Mihály páros

A női bronz után ezüstérmet nyert a Bereczki Richárd, Koleszár Mihály páros a férfi váltók hétfői versenyében a budapesti öttusa Európa-bajnokságon.

Magyar sikerek az öttusa Eb-n
Az ezüstérmes Koleszár Mihály (b) és Bereczki Richárd, valamint a bronzérmes Guzi Blanka (b2) és Eszes Noémi a férfi és női váltók versenye után az öttusa Európa-bajnokságon a Puskás Aréna Szoborparkjában
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az első számban nyolc páros küzdött az érmekért és a helyezésekért a BOK Csarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában és a Puskás Aréna, valamint a Papp László Sportaréna közötti szoborparkban kialakított központi versenyterületen.

A magyarok a vívásban egyformán szerepeltek, 10-10 győzelmet arattak és 11-11 vereséget szenvedtek, a 20/22-es eredménnyel ötödikek voltak az első szám után. A medencében a 2x100 métert 2:04.89 perc alatt teljesítették, ez ugyancsak az ötödik legjobb eredmény volt, ugyanakkor három előttük végző páros csupán pár századdal vagy tizeddel úszott gyorsabban, ami pontszámban nem is jelentett különbséget.

A lovaspályán egy hibával és hat másodperces időtúllépéssel mentek végig a magyarok - Guzi Blanka lova húzta le az első akadályt -, ezzel ebben a számban is ötödikek lettek. A párizsi olimpiára készülő versenyző pár perccel később azt mesélte, nem nagyon örült Merkúrnak, mert ezt a lovat nem igazán szeretik az öttusázók, de gyakorlásnak jó volt, hogy vele kellett megbirkóznia. Emlékeztetett rá, éppen azért vállalta az Eb-szereplést, hogy versenykörülmények között gyakorolhasson és úgy érezte, tudatosan ment végig a pályán.

A bónuszvívásban nem szerzett pontot a hazai páros, de a kombinált szám előtt már így is negyedik volt, igaz, az akkor harmadik németektől 33 másodperces lemaradással. Zárásként a váltótagoknak, a korábbiakhoz képest valamelyest enyhülő melegben egyenként 3x600 métert kellett futniuk két-két lövészettel megszakítva. Eszes némileg felzárkózott a 39 másodperccel korábban rajtoló, a brit-német éllovas duóról lemaradó olasz versenyzőre, majd a váltás után Guzi gyorsan utolérte ellenfelét, a második körében, megelőzte, aztán pedig simán lehagyta őt. Az összetett számban 12:55.72 perccel a magyarok teljesítettek a legjobban.

„Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy indulhatok első felnőtt Európa-bajnokságomon. Minden szempontból hatalmas élmény volt a verseny, a bronzérem nagy lendületet ad az egyéni szerepléshez” – mondta Eszes Noémi.

„Mindenképp nyertem ezen a versenyen, ahol számomra nem a helyezés volt a lényeg. A bronzérem korona a teljesítményünkön” – értékelt az MTI-nek Guzi, hozzátéve, hogy az úszása jobban sikerült, mint várta, a vívással nem volt ugyan elégedett, de nem is tartja rossznak. Kiemelte, különösen lovaglásban kapott pluszt azzal, hogy nehéz lovaglású lóval „nem szép, de korrekt” pályát teljesített. „Végül nem lőttem kiválóan, de elfogadható volt a lézerrun.”

Az aranyérem a briteké, az ezüst a németeké lett.

Eredmények:
női váltó, Európa-bajnok:
--------------------------
Nagy-Britannia (Emma Whitaker, Alexandra Bousfield) 1350 pont
2. Németország (Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 1343
3. Magyarország (Guzi Blanka, Eszes Noémi) 1327

Az első napon a nők után, illetve részben azzal párhuzamosan bonyolították le a férfiak váltóját: ebben hat duó küzdött az érmekért.

Számukra úszással kezdődött a nap, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában a magyar kettős 1:50.94 perccel teljesítette a 2×100 métert. Ezzel a harmadik helyen állt, de aztán a BOK Csarnokban rendezett vívásban 24 győzelemmel és 16 vereséggel az olaszokkal holtversenyben a legjobb volt, így már a második volt.

A lovaspályán Koleszár egy, Bereczki két akadályt levert, emellett volt még egy másodperces időtúllépés is, a 278 pont ötödik helyet ért ebben a számban, összesítésben pedig egy pozíció rontást.

A kombinált számnak - melyben mindegyik váltótagnak 3x600 métert kellett futnia két lövészettel megszakítva a Puskás Aréna szoborparkjában -, harmadikként vágott neki Bereczki, az olaszok és az ukránok mögött, előbbiektől 21, utóbbiaktól kilenc másodperccel lemaradva. A váltásig megközelítette ukrán ellenfelét, majd Koleszár már az első körében előzött. Egy darabig együtt futott az ukránnal, de aztán leszakította, így végül fölényes második helyet harcolt ki. Az összetett számban a magyarok 11:50.56 perccel a legjobbak voltak.

„Hosszú szezon után ez az ezüst arannyal is felér” – mondta az MTI-nek Bereczki. – „Az idény egyikünk számára sem úgy sikerült, mint szerettük volna. Szép Balázs és Bőhm Csaba nagyot mentek az idén, kívánjuk, hogy Párizsban is folytassák ezt a jó szereplést” – utalt a két magyar férfi olimpiai indulóra. „Egy nap pihenő után az egyéni versenyen is cél az érem” – tette hozzá.

„Minden számban szerettük volna kiadni a maximumot. Hazai közönség előtt ez az ezüst majdnem arany. Nagy élmény volt itthon versenyezni” – összegzett Koleszár.

Martinek János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, hogy miután az olimpiai indulók nem vállalták a szereplést a váltóban, ami az eredeti elképzelés volt, Bereczki és Koleszár a múlt héten az egyik edzésen bedobta, hogy szívesen indulna. „Utána kértem tőlük ráerősítést, hogy nem vicceltek-e, tényleg komolyan gondolják az indulást. Bevállalták, aminek örültem. A sikerre nagy szükségük volt. Bízom benne, hogy ezzel átlendülnek az idei nehézségeken.”

A korábban véget ért női verseny kapcsán a kapitány kiemelte, hogy a párizsi induló Guzi Blankának jó edzés volt az Eb, éles helyzetben gyakorolhatott, és kiderült, hogy hol kell esetleg változtatni, finomítani a felkészülésében az olimpiáig.

Eredmények:
férfi váltó, Európa-bajnok:
--------------------------
Olaszország (Matteo Cicinelli, Giorgio Malan) 1442 pont
2. Magyarország (Bereczki Richárd, Koleszár Mihály) 1431
3. Ukrajna (Olekszandr Tovkaj, Pavlo Timoscsenko) 1422

Kedden a női selejtezőt, szerdán a férfiak selejtezőjét és a női elődöntősök körvívását, csütörtökön a női elődöntőt és a férfiak körvívását, pénteken a férfiak elődöntőjét rendezik meg, majd szombaton kerül sor a női és a férfi döntőre, illetve akkor hirdetnek végeredményt csapatban is. Az Eb vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Kapcsolódó írásaink