Sport

Ki nyeri a futball Európa-bajnokságot?

Még négy válogatott küzdhet a végső győzelemért a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyen a keddi és szerdai elődöntők után, vasárnap este 21 órától rendezik a döntőt Berlinben.

Ki nyeri a futball Európa-bajnokságot?
Vajon vasárnap este is a spanyol szurkolók ünnepelhetnek?
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Tom Weller

A labdarúgó Európa-bajnokságon kedden Spanyolország Franciaországgal, szerdán Anglia Hollandiával mérkőzik a döntőbe jutásért. A spanyolok negyedszer nyerhetnek, legutóbb 2012-ben győztek. Franciaország utoljára 24 éve, a hollandok 1988-ban diadalmaskodtak, míg Anglia a legutóbbi ezüstérem után az első győzelméért küzd.

A sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint az elődöntőben Hollandiának 55, Angliának 45 százalék esélye van a győzelemre.

Négy lehetséges döntős párharc esélyei:

Spanyolország–Hollandia 30 százalék

Spanyolország–Anglia 25 százalék

Franciaország–Hollandia 25 százalék

Franciaország–Anglia 20 százalék

A Gracenote legújabb szimulációi szerint Spanyolország a legnagyobb esélyes az elsőségre 34 százalékkal, második Franciaország (25 %), harmadik Hollandia (24 %), negyedik Anglia (17 %).

A FIFA legújabb világranglistán Spanyolország a második, Franciaország a hatodik, Hollandia a hetedik, Anglia pedig a 10. helyen áll.

Kapcsolódó írásaink

Telitalálata lett a BBC szakírójának

ĀA BBC szakírója annak ellenére a francia válogatottat tartja esélyesnek, hogy támadói eddig „sztrájkoltak”, az eddig öt mérkőzésen mindössze egy gólt szerzettek Németországban, az is tizenegyes volt