Sport

Kártérítést fizet a FIFA a Fradinak Varga brutális sérülése miatt

Akár fél évet is hiányozhat az arccsonttörést és agyrázkódást szenvedett csatár, és a felépüléséig a FIFA az általa életre hívott Club Protection Program (CPP) keretein belül több tíz milliós jóvátételezést fizethet a klubnak, illetve a nemzetközi szövetség állja a támadó bérét, írta meg a Magyar Nemzet.

Kártérítést fizet a FIFA a Fradinak Varga brutális sérülése miatt
Angus Gunn, a skótok kapusa kiüti a labdát a magyar csatár, Varga Barnabás (19), mellett a Skócia–Magyarország-mérkőzésen
Fotó: AFP/Lluis Gene

Az Európa-bajnokságon a skótok elleni csoportmeccsen három helyen is eltörött a magyar futballválogatott és a Ferencváros gólzsákjának arc­csontja. A gyógyulás időtartamát legalább fél évre taksálják a szakemberek, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a gyógyulási folyamat felgyorsítható egy olyan speciális maszkkal, mint amilyenben most a francia Kylian Mbappé játszik az Eb-n.

A Fradi ezzel az egyik legfontosabb kulcsemberét veszítette el minimum hat hónapra, ám Varga fizetését folyósítania kell. Egyelőre a nemzetközi futballszervezetek nem nyilatkoztak a magyar csatár ügyében, de korábbi esetek példáiból kiindulva bizony kártérítés jár a Fradinak. Hogy ez a kompenzáció mekkora összeget takar, csak találgatni lehet.

Vinícius Júnior november közepén, a brazil válogatott Kolumbia elleni világbajnoki selejtezőjén szenvedett combsérülést. A FIFA-nak jelentős kártérítést, több mint 400 ezer eurót (158 millió forint) kellett kifizetnie a Real Madridnak. A pénz egy olyan alapból származik – a FIFA által életre hívott Club Protection Program (CPP) –, amely azokat a klubokat támogatja, amelyeknek játékosai a válogatott kötelezettségeik közben sérültek meg.

A CPP a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést

Vargával pedig pont ez történt, ráadásul Európa-bajnokságon. A program a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést, ha 28 napnál többet hiányzik. A maximális kártérítés összege labdarúgónként és sérülésenként évi 7,5 millió euró (hárommilliárd forint). A legmagasabb összeg naponta 20 548 euró (8,1 millió forint), legfeljebb egy évig. A magyar csatár bére havi húszezer euró (7,9 millió forint) felett járhat.

Tehát, ha lassú lesz Varga felépülése, több tíz milliós jóvátételezést kaphat a Fradi – amely persze a legjobb támadója elvesztését nem pótolja, de csökkentheti a miatta érzett bosszúságot.

– Úgy tudom, hogy eleve minden játékos után fizetnek a nemzetközi szervezetek a nagy tornán való részvételért, és a fentiekben leírt program is létezik. Teljesen reális, hogy a Fradi kompenzációt kap Varga súlyos sérülése után, ám azt nem tudom megmondani, hogy milyen úton juthat és mennyihez a zöld-fehér klub a sajnálatos sérülést követően – mondta el a Magyar Nemzetnek Szabados Gábor sportközgazdász.

Kapcsolódó írásaink