Sport

Montella: A játékosaim a lelküket is beletették ebbe a sikerbe

Ahhoz, hogy legyőzzék a riválist, többre volt szükség, mint csupán taktikai felkészülésre

Vincenzo Montella, a török labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya szerint játékosai a lelküket is beletették a németországi Európa-bajnokság keddi nyolcaddöntőjében Ausztria ellen aratott, 2–1-es sikerbe.

Montella: A játékosaim a lelküket is beletették ebbe a sikerbe
Vincenzo Montella
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Arife Karakum

Az ötvenéves szakember kiemelte, ahhoz, hogy legyőzzék a riválist, többre volt szükség, mint csupán taktikai felkészülésre és az előre megtervezett játék megvalósítására. Úgy vélte, futballistái mélyen magukba néztek, és a lelküket is beleadták a küzdelembe.

Az Eb eddigi egyik legjobb mérkőzésén Merih Demiral duplájával a második félidő elején már kétgólos volt a török előny, de az osztrákok Michael Gregoritsch 66. percben szerzett góljával szépítettek, így a végjáték kifejezetten izgalmasan alakult. Az utolsó percben például Mert Günok védett óriásit Christoph Baumgartner közeli fejesénél.

„Senki nem adta fel, és minden egyes játékosom a lelkéből futballozott, edzőként pedig pontosan tudom, hogy az ehhez hasonló találkozókat csak így lehet megnyerni. Kell még a sikerhez hit és a meggyőződés, valamint sok minden más is. Folytathatnám a felsorolást, de a lényeg az, hogy láttam, ahogy ezek a tulajdonságok megjelentek a játékosaimnál, és ez nagyon büszkévé tett” – fogalmazott a meccs utáni nyilatkozatában Montella.

Az olasz szakember számára egyfajta reváns is lehetett ez az összecsapás, Ausztria ugyanis márciusban barátságos mérkőzésen 6–1-re verte Törökországot.

„Az egy csúnya folt az edzői karrieremen, de számítottam a csapatra abban, hogy segítenek kijavítani azt a kisiklást. Tisztelem Ausztriát és az edzőjüket, de ahogyan a futballisták, úgy mi, edzők is sportemberek vagyunk, és a versengés a lételemünk. Valahol mélyen ott volt bennem, hogy szeretném jóvá tenni azt a vereséget, mert ugyan az egy barátságos meccs volt, de nemzetközi szinten ilyesmi nem létezik” – fogalmazott Montella.

A törökök az eltiltott csapatkapitányuk, Hakan Calhanoglu, valamint a védő Samet Akaydin nélkül voltak kénytelenek játszani az osztrákok ellen, a legjobb nyolc között pedig a hollandokkal szembeni összecsapáson Orkun Kokcu és Ismail Yuksek nem állhat a kapitány rendelkezésére sárga lapok miatt. Montella szerint „okoz némi fejtörést”, hogy hogyan állítsa össze a csapatát a hollandok elleni meccsre, de nem tartja valószínűnek, hogy az ellenfél számára nehezebb lesz így felkészülni.

„Hatalmas tömeg szurkol nekünk, és Törökországban zsigeri szenvedély és szeretet övezi a válogatottat, úgyhogy nagyon boldog vagyok, mert sikerült büszkévé tennünk a drukkereinket. Folyamatosan érezzük a szeretetet és a támogatást, de az ezzel járó felelősséget is, az álmok valóra váltásához pedig az első naptól kezdve keményen kell dolgozni. Mi ezt tettük a torna kezdetétől, és most is így fogunk cselekedni, miután megünnepeltük ezt a győzelmet” – mondta Montella.

Német kollégája, az osztrák válogatottat szövetségi kapitányként irányító Ralf Rangnick úgy vélte, csapata mindent megtett az egyenlítésért.

„Ha kétgólos hátrányba kerülsz, akkor nem túlságosan könnyű a helyzeted, de sikerült szépítenünk, és maradt időnk arra, hogy összehozzunk egy döntetlent. Persze szerencsére is szükség van, például ha Baumgartner fejese a végén bemegy, akkor megnyerhettük volna a meccset” – mondta a 66 éves tréner, aki úgy fogalmazott, el sem hiszi, hogy haza kell utazniuk. „Sporttörténeti esélyünk volt, a negyeddöntőben Hollandiával találkozhattunk volna. Úgy készültünk, hogy folytathatjuk még az utunkat” – nyilatkozta csalódottan Rangnick.

Kapcsolódó írásaink