Sport

Lékai: Mindenki a nulláról kezd

A nemzeti csapat múlt szerdán kezdte meg a közös felkészülést Felcsúton

Lékai Máté szerint az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott minden tagja a nulláról kezdte a felkészülést.

Lékai: Mindenki a nulláról kezd
A párizsi olimpiára készülő férfi kézilabda-válogatott játékosai a csapat edzésén Felcsúton, a Puskás Akadémia sport- és konferenciaközpontjában 2024. július 1-jén
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nemzeti csapat múlt szerdán kezdte meg a közös felkészülést Felcsúton, az első csoportmérkőzését pedig július 27-én játssza Párizsban, tehát ez az időszak sokkal hosszabb, mint télen egy világ- vagy Európa-bajnokság előtt.

„Ezt inkább egy klubcsapat nyári felkészüléséhez lehetne hasonlítani. Az alapozás előtt két-három hétig volt egyéni program, amit el kellett végezni, együtt pedig négy hetet leszünk, néhány szabadnappal” – nyilatkozta az MTI-nek a Ferencváros irányítója, aki a 2012-es londoni olimpián negyedik helyezett válogatottnak is tagja volt.

Hozzátette, eleinte a fizikai munkáé a főszerep, utána szépen fokozatosan csökken a terhelés, és átveszi a helyét a kézilabda.

A nemzeti együttes januárban története legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálva ötödik lett, márciusban pedig kijutott az olimpiára. Lékai szerint azonban egyáltalán nem lehet arra építeni, mi volt a múltban, a mostani helyzetük inkább olyan, mintha egy teljesen új szezon kezdődne.

„Voltak olyanok, akik több mint egy hónapig nem nagyon fogtak labdát. Én sem kézilabdáztam, csak futottam és kondiztam. Szerintem mindenki a nulláról kezdi, mindenkit újra azonos formába kell hozni és meg kell szoknunk egymást” – magyarázta a 174-szeres válogatott Lékai.

A válogatott jövő szombaton Győrben a szlovénokkal, július 19-én Stuttgartban a házigazda németekkel, másnap pedig ugyanott a japánokkal játszik edzőmeccset.

„Nagyon fontosak lesznek ezek a mérkőzések, ott próbálunk majd olyan taktikai dolgokat gyakorolni, amelyek Egyiptom és a többi csoportellenfelünk ellen működhetnek” – vélekedett.

A Veszprém védekező-specialistája, Ligetvári Patrik ezúttal nem engedélyezett magának nyaralást és pihenőt, a klubszezon vége után sem állt le az edzésekkel.

„Gondoltam, kipróbálok valami mást, beleviszek valami különlegeset ebbe a nyárba, hiszen az olimpia miatt mégiscsak különleges lesz, megpróbáltam én is valamit változtatni” – mondta.

Hangsúlyozta: máris érzi, hogy teljesen más így belecsöppenni a munkába, mintha kipihenve, viszont a munkától elszokva csatlakozna a többiekhez, és a szokásos fizikai felmérések után ezúttal nem volt izomláza. Elárulta, vannak taktikai, labdás edzéseik is, de egyelőre a fizikális munka van túlsúlyban.

A jobbátlövő Ilic Zorant hónapokig bizonytalanságban tartotta, hogy csapatától, a HSV Hamburgtól anyagi és adminisztratív okok miatt megtagadták a licencet a német élvonal következő idényére. Az olimpiai felkészülés kezdete előtt azonban eldőlt a klub sorsa, ugyanis a választottbíróság döntésének köszönhetően június elején mégis engedélyezték az indulását.

„Szerencsére be lett fizetve a hiányzó összeg a szövetség felé, úgyhogy az olimpia után ismét csatlakozom a Hamburghoz, hiszen meg egy évre szól a szerződésem. Nagyon örülök és remélem, hogy a következő idényben nem lesznek ilyen problémák” – nyilatkozta a zentai születésű Ilic.

Mint elmondta, jutott ideje a pihenésre, hiszen egy hétig nyaralt, utána azonban megkezdte a külön edzéseket.

A jobbszélső Imre Bence tavaly nyáron tagja volt a junior világbajnokságon ezüstérmet nyert válogatottnak, vasárnap pedig a húga, Imre Szofi lett második a női junior-vb-n. A Ferencvárostól a német THW Kielhez igazoló báty az MTI-nek elmondta, az elődöntőt és a döntőt látta a televízióban, nagyon örült, hogy a testvére jól védett, úgy gondolja, a csapat kihozta magából a maximumot.

Mivel nem azonos poszton szerepelnek, az Imre-testvérek keveset beszélgetnek a kézilabdáról, de természetesen telefonon már gratulált a húgának az ezüstéremhez.

„Csak nagyon ritkán szoktam írni neki, amikor világversenyen van, és ő is nagyon ritkán üzen nekem, mert ilyenkor mindig hagyjuk a másikat koncentrálni és a csapattal lenni. Nem nagyon igényeljük ilyenkor, hogy a családdal foglalkozzunk” – mesélte.

A saját felkészülésükről elmondta, a futóedzések és az erőnléti edzések mellett vannak hosszabb labdás gyakorlásaik, amelyek olykor két órán keresztül is tartanak.

lyés Ferenc, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: ahogyan a női válogatott esetében, úgy a férfi csapattal szemben is az volt a hivatalos elvárás, hogy jusson ki az ötkarikás játékokra, ami már teljesült.

„Mindenki szeretne a lehető legjobban szerepelni az olimpián, mi is azt várjuk, hogy a legjobbat hozzák ki magukból” – vélekedett.

Hangsúlyozta, idén megdőlt, hogy az olimpiára nehezebb kijutni, mint ott jó eredményt elérni, ezt bizonyítja a csoportbeosztásuk is, hiszen a házigazda, címvédő és Európa-bajnok franciákkal, a világbajnok dánokkal, illetve az Afrika-bajnok egyiptomiakkal is azonos hatosba kerültek.

„Közvetlen riválisunk lesz Egyiptom abban, hogy melyikünk jut tovább a csoportból. Egyiptom a mi szintünk, ezt jól mutatja a tavalyi világbajnokságon játszott, döntetlennel zárult mérkőzés, amelyen hosszabbításban kaptunk ki” – vélekedett.

A játékosként kétszeres olimpiai negyedik helyezett Ilyés leszögezte, nagy bravúr kell a negyeddöntőbe jutáshoz, de ha sikerül, utána már bármire képes lehet a válogatott, és „nagyon bízom benne, hogy ez sikerülni fog”.

Kapcsolódó írásaink