Sport

Fucsovics nem bírt Berrettinivel

Kedden a selejtezőből érkező Gálfi Dalma és Udvardy Panna is bemutatkozik Wimbledonban

Marozsán Fábián után Fucsovics Márton is az első fordulóban esett ki hétfőn a wimbledoni teniszbajnokságon.

Fucsovics nem bírt Berrettinivel
Fucsovics Márton kétszeres junior Grand Slam-bajnok, junior világelső teniszező
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A világranglistán 70. magyar a 2021-ben finalista Matteo Berrettinivel csapott össze. A 2021-ben negyeddöntős Fucsovics elvileg nem járt rosszul a sorsolásnál az olasz kiválósággal, ugyanakkor a 28 éves rivális – aki sérülés miatt sokat kihagyott – korábban volt hatodik is az ATP rangsorában, nyolc ATP-viadalt nyert, és egyértelműen a fű a legerősebb borítása.

Mindketten nyertek idén egy-egy salakos versenyt: Fucsovics Bukarestben, Berrettini pedig Marrákesben ünnepelhetett. Ami az egymás elleni mérleget illeti, 2018-ban az egyesült államokbeli Irvingben rendezett challengeren Berrettini, 2019-ben Szófiában viszont a nyíregyházi teniszező bizonyult jobbnak.

A harmadik csatában Fucsovicsnak 0:1-nél négy bréklabdát kellett hárítania, innentől viszont mindketten stabilan hozták az adogatásaikat. Ahogy az füvön lenni szokott, a labdamenetek ritkán tartottak 3-4 ütésnél tovább, a magyar első bréklabdáját a 196 centis Berrettini egy 220 kilométer/órás szervával, a másodikat pedig egy pontos tenyeressel hárította 5:5-nél. A rövidítésben a 32 éves magyar két elrontott ütése döntött, 55 perc után a római játékos került szettelőnybe.

A folytatásban 1:1-nél jött a meccs első brékje, az olasz egy remek elütéssel elvette Fucsovics szerváját, aki az egész játszma során mindössze egy pontot hozott fogadóként. A továbbra is határozottan irányító Berrettini 4:2-nél is brékelt, és hamarosan már csak egy szettre volt a továbbjutástól.

A harmadik felvonásban végre az olasz is megingott, és Fucsovics – egy óra 50 perc után – először el tudta venni az addig érinthetetlen szerváját. Az előnyt sikerült végigvinni, és részben négy ásznak köszönhetően összejött a szépítés.

A negyedik szett előtti szünetben az olasz ápolást kért a hátára. Ezt követően valamelyest lassultak félelmetes adogatásai, de hozta a szervagémjeit, sőt, kétszer is elvette az egyre inkább széteső Fucsovicsét. A magyar innen már nem tudott visszakapaszkodni, és két óra 54 perc után mehetett a hálóhoz gratulálni.

Kedden a selejtezőből érkező Gálfi Dalma és Udvardy Panna is bemutatkozik Wimbledonban.

Eredmények:
férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
---------------------------------------
Matteo Berrettini (olasz)–Fucsovics Márton 7:6 (7–3), 6:2, 3:6, 6:1
korábban:
Jan-Lennard Struff (német)–Marozsán Fábián 6:4, 6:7 (4–7), 6:2, 6:3

Kapcsolódó írásaink