Sport

Marozsán kikapott Strufftól

A 34 éves német játékost egy éve még 21. helyen jegyezték a világranglistán

Marozsán Fábián az első fordulóban kiesett hétfőn a wimbledoni teniszbajnokságon.

Marozsán kikapott Strufftól
Marozsán Fábián, az első számú magyar teniszező
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Friso Gentsch

A világranglistán 43. magyar – aki tavaly éppen Londonban volt először főtáblás Grand Slam-tornán – Jan-Lennard Struff-fal került szembe, aki két hellyel előzi meg őt a rangsorban. A 34 éves németet alig több mint egy éve még 21-edikként jegyezték, eddigi egyetlen ATP-tornagyőzelmét pedig idén a müncheni salakon aratta. Wimbledonban a legjobbja a 2018-as negyeddöntő volt, tavaly csípősérülés miatt nem indult, előtte pedig kétszer rögtön búcsúzott, igaz, Danyiil Medvegyev és Carlos Alcaraz személyében kifejezetten nehéz ellenfelei voltak.

Egymás elleni mérlegük 1–1-re állt: 2022-ben egy pozsonyi challengeren Marozsán, tavaly Szófiában pedig Struff bizonyult jobbnak.

A harmadik csatát a Hajdúszoboszló SE sportolója kezdte jobban, remek játékkal 4:1-re elhúzott, ekkor azonban váratlan és mély hullámvölgy következett: a warsteini teniszező sorozatban öt gémet hozott, és 31 perc után játszmaelőnyben volt. A folytatás 4:4-ig csak bréklabdákat hozott, de ekkor Marozsán balszerencséjére bréket is, a rivális azonban 5:4-nél nem tudta kiszerválni a szettet, mert a magyar remek fogadásokat ütve visszabrékelt, így a rövidítésre maradt a döntés. Ebben Marozsán 6–4-re ellépett, és a második szettlabdájánál az ekkor már 13 ásznál tartó Struff egy könnyű labdát kiütött.

A harmadik felvonásban 3:2-nél a füvön otthonosabban mozgó ellenfél nagyszerű fogadójátékkal rukkolt elő, majd 5:2-nél a visszaeső magyar adogatóként az első két szettlabdát még hárította, de a harmadiknál beütötte negyedik kettős hibáját.

A negyedik játszmában megintcsak Struff volt a stabilabb, 2:1-nél hatodszor is brékelt, s mivel a hátralévő időben a magyar a kettőből egyik bréklabdáját sem tudta értékesíteni, már nem maradt esélye a fordításra. A találkozó 2 óra 9 percig tartott, Struff 23 ásszal zárt.

A folytatásban Fucsovics Márton következik a 2021-ben döntős olasz Matteo Berrettini ellen, kedden pedig a selejtezőből érkező Gálfi Dalma és Udvardy Panna is bemutatkozik Wimbledonban.

Eredmény:
férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
----------------------------------------
Jan-Lennard Struff (német)–Marozsán Fábián 6:4, 6:7 (4–7), 6:2, 6:3
később:
Fucsovics Márton–Matteo Berrettini (olasz) 13.35

Kapcsolódó írásaink

Szabalenka visszalépett

ĀA kétszeres Australian Open-bajnok fehérorosz klasszis az amerikai Emina Bektasszal találkozott volna