Sport

Minden vagy semmi a tét az E csoportban

Amelyik csapat győz, bejut a legjobb tizenhat közé

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság legkiegyenlítettebb csoportjában, az E-ben a szlovákok a románokkal, az ukránok pedig a belgákkal csapnak össze szerdán. Az utolsó forduló előtt mind a négy válogatottnak három pontja van.

Minden vagy semmi a tét az E csoportban
A csoportot jelenleg a románok vezetik több lőtt góljukkal
Fotó: AFP/Miguel Medina

Számos variáció létezik a négyes végeredményére, lehet számolgatni, az viszont biztos, hogy amelyik csapat győz, bejut a legjobb 16 közé.

A csoportot jelenleg a románok vezetik több lőtt góljukkal, így ha szerdán elkerülik a vereséget, biztosan az első kettő között zárnak és továbbjutnak. Ha azonban belga és szlovák győzelemmel ér véget a játéknap, a románok a harmadik helyre szorulnak, és izgulniuk kell a nyolcaddöntős folytatásért.

A döntetlen a románoknak és a szlovákoknak is jó lehet, de Valentin Mihaila, az előbbi csapat támadója úgy véli, hogy nem erre fognak játszani.

„Játékosként és csapatként egyszerűen nem lehet úgy kezdeni egy mérkőzést, hogy döntetlent akarsz játszani” – mondta. „Ha a 91. percben 0–0 az állás, és ezzel mindkét gárda továbbjut, akkor igen... De nem akarok számolgatni. Úgy kell belemennünk a meccsbe, hogy nyerni akarunk és szerintem ezt is fogjuk tenni.”

A szlovákok az előző Eb-n is győzelemmel kezdtek – a lengyeleket verték 1–0-ra, most némi meglepetésre a belgákat –, majd akkor is kikaptak a második fordulóban, akárcsak most, az ukránoktól. Három éve a zárókörben 5–0-ra kiütötték őket a spanyolok, és nem jutottak be a 16 közé, a kiesést most mindenképpen szeretnék elkerülni.

„Az első mérkőzésünkkel nagyon elégedettek vagyunk, a másodikkal már kevésbé” – fogalmazott a szlovákok középpályása, Juraj Kucka. „Minden meccsünket meg akarjuk nyerni. Sokszor emlékeztetnek minket az előző tornára, de én nem akarok rá gondolni. Ez egy másik Eb, egy másik csapat és egy másik szövetségi kapitány (Francesco Calzona).”

Belgium összeszedte magát a szlovákoktól elszenvedett vereség után, 2–0-ra verte Romániát, és az ukránok is javuló tendenciát mutatnak az eredményességet illetően, miután a románok elleni 0–3-at követően fordítottak, és 2–1-re nyertek a szlovákok ellen.

A belgák sztár támadója, Romelu Lukaku eddig háromszor betalált a kontinensviadalon, de utólag mindhárom gólt érvénytelenítették, kérdés, hogy ezúttal sikerül-e ténylegesen feliratkoznia a góllövőlistára. Az azonban biztos, hogy a támadásoknál két vagy három védőt is leköt a helyezkedésével, helyet csinálva ezzel a mögötte érkezőknek.

Az ukránoknak is megvan a maguk sztárcsatára Artem Dobvik személyében, aki Lukakuhoz hasonlóan még adós a góllal azok után, hogy 24 találattal gólkirály lett a La Ligában a Girona színeiben.

„Egy ilyen minőségi csapat ellen valami különlegesen kiemelkedő teljesítménnyel kell előrukkolnunk. Nagyon remélem, hogy ez Ukrajna napja lesz és nem Belgiumé” - fogalmazott támadó társa, Roman Jaremcsuk, aki az elmúlt években belga kluboknál, a Gentnél és a Club Bruggénél légióskodott.

Az előző Eb-n a belga és az ukrán válogatott is a negyeddöntőben búcsúzott.

Mindkét találkozó szerdán 18 órakor kezdődik. A szlovák-románt Frankfurtban, az ukrán-belgát Stuttgartban rendezik.

Kapcsolódó írásaink