Sport

Egy eséllyel kevesebb: Anglia nem tudta legyőzni a szlovéneket

Nem lőtték tovább a mieinket a britek, akik veretlenül így is csoportelsők lettek és a szlovénok is továbbjutottak

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott Szlovénia csapatával kedden a labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának utolsó, harmadik fordulójában, Kölnben.

Egy eséllyel kevesebb: Anglia nem tudta legyőzni a szlovéneket
Nem talált be senki az angol–szlovén csoportmeccsen
Fotó: dpa Picture-alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Nem mutatott eredményes támadójátékot ezúttal sem a fáradtnak tűnő, a három csoportmeccsen mindössze két gólt szerző angol csapat.

A mérkőzés első negyedórája puhatolózással telt, a szlovénok ugyanakkor valamivel lelkesebbnek tűntek, míg az angolok kissé dekoncentráltnak látszottak. A 20. percben aztán Saka közelről passzolhatott a kapuba, de a találatot les miatt érvénytelenítették. A folytatásban Anglia próbált nyomást helyezni a riválisra, de nem tudta hatékonyan átjátszani a betömörülő szlovén együttest.

Fordulás után megpróbált nagyobb tempóra kapcsolni a szigetországi csapat, amely egyre többször és egyre hosszabb időszakokra szorította kapuja elé az ellenfelet. Szlovénia az ereje túlnyomó többségét a védekezésre helyezte, és úgy tűnt, megpróbálja megőrizni a gól nélküli döntetlent. Végül az egyre fokozódó angol rohamok egyike sem ért célt, a szlovénok pedig az egy pont megszerzésével történetük során először jutottak tovább egy nagy torna csoportköréből.

Anglia–Szlovénia 0-0
Köln, 41 536 néző, v.: Turpin (francia)
sárga lap: Trippier (17.), Guéhi (68.), Foden (77.), illetve Janza (22.), Bijol (72.)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (Alexander-Arnold, 84.) – Gallagher (Mainoo, a szünetben), Rice – Saka (Palmer, 71.), Bellingham, Foden (Gordon, 89.) – Kane

Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza (Balkovec, 91.) – Stojanovic, Cerin, Elsnik, Mlakar (Gorenc Stankovic, 86.) – Sporar (Celar, 86.), Sesko (Ilicic, 75.)

A végeredmény:
1. Anglia 3 1 2 – 2–1 5 pont – továbbjutott
2. Dánia 3 – 3 – 2–2 3 – továbbjutott
3. Szlovénia 3 – 3 - 2–2 3 – továbbjutott
4. Szerbia 3 – 2 1 1–2 2 – kiesett

Az azonos eredménnyel zárt két csapat között az döntött, hogy az Európa-bajnoki selejtezős rangsorban Dánia előrébb végzett, mint Szlovénia.

A magyar válogatott így elsősorban akkor kerülhet be a legjobb 16 közé, ha szerdán Törökország pontot szerez Csehországgal szemben. Másik lehetőség a Románia–Szlovákia mérkőzésen egy nagy arányú – legalább négygólos – szlovák vereség, ennek a valószínűsége azonban csekély.

Kapcsolódó írásaink