Sport

Csoboth nyomában Zaccagni

Az olasz játékos a 98. percben szerzett gólt

Mattia Zaccagni 98. percben született góljával a labdarúgó Európa-bajnokságok történetének olasz rekorderévé vált a rendes játékidőben legkésőbb esett találatok szerzői között – emelte ki keddi összefoglalójában az IFFHS a horvát–olasz (1–1) meccsről írva.

Csoboth nyomában Zaccagni
Az olasz Mattia Zaccagni (balra) éppen az 1–1-es egyenlítő gólt szerezte a horvátok ellen
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Hendrik Schmidt

Ugyanakkor Zaccagni Olaszország csoportmásodik helyét jelentő egyenlítő találatával is elmarad az abszolút rangsorban éllovas Csoboth Kevin mögött, akinek vasárnap este a skótok feletti magyar győzelmet eredményező gólja 99 perc 32 másodpercnél esett.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet a németországi Eb 11. játéknapjának érdekességeit csokorba szedve azt is kiemelte, hogy Olaszország a legutóbbi kilenc egymás elleni mérkőzés egyikén sem tudta legyőzni Horvátországot (három horvát győzelem mellett hat döntetlen született). A Squadra Azzurra egyetlen győzelmét ebben a párosításban a második világháború idején, 1942. április 5-én, egy genovai barátságos meccsen aratta.

Gianluigi Donnarumma az első olasz kapus, aki tizenegyest hárított az Eb-n, azt követően, hogy Gianluigi Buffon 2008-ban Románia ellen büntetőt védett. Ugyanakkor Luka Modric, aki az elrontott tizenegyese után akcióból bevette Donnarumma hálóját, 38 évesen és 289 naposan az Eb-k legidősebb gólszerzőjévé vált.

Az albánokat is legyűrő (1–0), így százszázalékos teljesítménnyel csoportelső Spanyolország másodszor nyerte meg mindhárom mérkőzését az Eb csoportkörében, hasonlóra 2008-ban volt képes, amikor Európa-bajnok lett. A spanyol futballmérleg tökéletes maradt Albániával szemben, melyet eddig mind a kilenc összecsapáson legyőztek az ibériaiak. A vonatkozó lajstromban második Liechtenstein és Málta, ellenük 8/8-as a mérkőzés/győzelem mutatója Spanyolországnak.

Ferran Torres 20. gólját szerezte a spanyol válogatottban; ő a második, aki elérte ezt a határt, mielőtt 25 éves lett volna, az élen Raúl áll, aki 28 találatnál tartott ebben az életkorban – írta az IFFHS.

Kapcsolódó írásaink