Sport

Az angolok kiharcolhatják a magyarok nyolcaddöntőbe jutását

Csúcsnap a labdarúgó Eb-n: négy csoportmérkőzéssel

Négy mérkőzés is lesz a németországi Európa-bajnokság tizedik napján, kedden: a D csoportban a francia–lengyel mérkőzést Dortmundban, a holland–osztrák találkozót pedig Berlinben rendezik, egyformán 18 órától. Az angol–szlovén és a dán–szerb összecsapásra egy időben, 21 órától kerül sor Kölnben, illetve Münchenben a C csoportban.

Az angolok kiharcolhatják a magyarok nyolcaddöntőbe jutását
Jude Bellingham (labdával) vezetésével az angolok legyőzhetik a szlovénokat
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/David Inderlied

Franciaország, Hollandia és Ausztria egyformán a csoportgyőzelemért lép pályára kedden a D jelű négyes záró fordulójában. Az utolsó kör előtt a hollandok és a franciák négy-négy, míg az osztrákok három ponttal állnak, miközben a pont nélküli lengyelek már a biztos kiesés tudatában készülnek az utolsó fordulóra.

Előzetesen a franciák helyzete tűnik a legkedvezőbbnek, mert bár a hollandok ugyan jobb gólkülönbségükkel megelőzik őket a tabellán, de kedden ők a lengyel csapattal mérkőznek meg, míg Hollandia a mindössze egy ponttal mögötte álló osztrákokkal csap össze, és vív egy erősen kétesélyes mérkőzést.

A 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes franciáknál valószínűleg védőmaszkban játszik Kylian Mbappé, aki az Ausztria elleni nyitómeccsen szenvedett orrcsonttörést, és a Hollandia elleni meccset kihagyta.

A meccs esélyese a francia válogatott, amely ugyanakkor még egyetlen gólt sem szerzett az idei Eb-n, a Hollandia elleni gól nélküli döntetlent megelőzően ugyanis öngóllal verte Ausztriát.

A holland–osztrák találkozón az eddig mutatott játék alapján nehéz esélyest megnevezni. A két válogatott eddig húsz alkalommal mérkőzött egymással. Az örökmérleg a hollandoknak kedvez, akik tíz győzelem és négy döntetlen mellett hatszor kaptak ki keddi riválisuktól.

A magyar válogatott nyolcaddöntőbe jutása szempontjából is fontos mérkőzéseket rendeznek kedd este a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának zárókörében. Ha ugyanis Anglia legyőzi Szlovéniát, akkor maximum kétpontos lehet a harmadik helyezett, tehát a mieink mögött végez. Ha a szlovénok pontot szereznének, akkor sincs minden veszve. Marad az F csoportban a szurkolás, hogy a jelenleg egy ponttal a csoport harmadik helyén álló csehek vagy ne nyerjenek a török ellen, vagy legalább három góllal győzzenek, s közben a grúzok se szerezzenek három pontot a portugálok ellen.

A másik, a szerb–dán találkozó olyan értelemben nem befolyásolja a magyarok sorsát, hogy az egyik csapat mindenképpen, a másik semmiképpen sem éri el a három pontot. Így amennyiben az angolok nyernének a szlovénok ellen, ennek a csoportnak a végkimenetele kedvezően alakulna az A csoportban három ponttal harmadik magyar válogatott számára.

Az Európa-bajnokság keddi programja, csoportkör, 3. (utolsó) forduló

D csoport: Hollandia–Ausztria, Berlin 18.00
Franciaország–Lengyelország, Dortmund 18.00

C csoport: Anglia–Szlovénia, Köln 21.00, Dánia–Szerbia, München 21.00

Kapcsolódó írásaink