Sport

Ezüstérmes a női párbajtőrcsapat

A női párbajtőrözők után ezüstérmet nyert a magyar férfi tőrcsapat is

Ezüstérmet nyert a magyar női párbajtőrcsapat pénteken a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

Ezüstérmes a női párbajtőrcsapat
A Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka összeállítású magyar női párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon
Fotó: Facebook/Hungarian Fencing Federation / Magyar Vívó Szövetség

A Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga összeállítású együttes a 16-os táblán fölényesen verte a finneket, majd a negyeddöntőben az ukránokat meglepetésre legyőző briteket is magabiztosan múlta felül. Az elődöntőben a lengyelek ellen végig irányítva a mérkőzést nyolc tussal nyertek a magyarok, akik az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe és az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38-31-re kaptak ki.

A női párbajtőrözők a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték a svájci Európa-bajnokságon. Egy nappal korábban a párbajtőröző Siklósi Gergely második, Andrásfi Tibor harmadik lett, és másodikként végzett a kardozó Pusztai Liza is.

Ezüstérmes a férfi tőrcsapat is

A női párbajtőrözők után ezüstérmet nyert a magyar férfi tőrcsapat is pénteken a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely összeállítású együttes a törököket és a németeket fölényesen győzte le, majd az elődöntőben szoros mérkőzésen egy tussal a címvédő olasz válogatottnál is jobbnak bizonyult, amelyben ott volt a tavaly világbajnok, kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős Alessio Foconi is.

A fináléban a Tokóban olimpiai bajnok franciákkal vívtak a magyarok, és 15 tusos vereséget szenvedtek.

Szemes 5-2-es győzelemmel kezdett Maxime Pauty ellen, majd Tóth két tussal kikapott Enzo Lefort-tól, az olimpiai induló Dósa pedig ugyanennyire Maximilien Chastanet-től. Tóth helyére Mihályi állt be, de nem találta a ritmust Pautyval szemben, 5-1-es vereséget szenvedett, így négy asszó után 20-15-re vezettek a franciák. Szemes másodjára nem tudott újabb bravúrral segíteni, bár 2-0-val kezdett, végül 4-2-re kikapott Chastanet-től, majd Dósa 6-6-ot vívott Lefort-ral. Tóth visszaállt Mihályi helyére, ez azonban nem hozott érdemi változást, Chastanet 5-2-re nyerte a párharcot. Dósát aztán 5-3-ra verte Pauty, végül Szemes – aki 28-40-nél ment fel a pástra – 5-2-re kikapott Lefort-tól.

A magyar csapat - amely messze várakozáson felül teljesített az Eb-n – az utolsó mérkőzésén is jól küzdött, de a jóval esélyesebb franciák apránként jelentős különbséget építettek ki.

Ezt megelőzően 2003-ban, Bourges-ban jutott Eb-döntőbe magyar együttes a férfi tőrözőknél, akkor a Juhász Attila, Marsi Márk, Juhász Bence, Vízler Ádám alkotta válogatott 45-35-re kapott ki, szintén a franciáktól.

Eredmények:
férfi tőr csapatverseny:
-----------------------
a 16 között:
Magyarország-Törökország 45-17
negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-27
elődöntő:
Magyarország-Olaszország 44-43
Franciaország-Lengyelország 45-29
a 3. helyért:
Olaszország-Lengyelország 45-25
döntő:
Franciaország-Magyarország 45-30

A végeredmény: 1. Franciaország (Maxime Pauty, Maximilien Chastanet, Julien Martine, Enzo Lefort), 2. Magyarország (Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely) 3. Olaszország (Tommaso Marini, Guillaume Bianchi, Filippo Macchi, Alessio Foconi)

Kapcsolódó írásaink