Sport

Bravúros meneteléssel döntős a férfi tőrcsapat

A fináléért a címvédő olaszokkal kellett vívni

A női párbajtőr után férfi tőrben is döntőbe jutott a magyar csapat pénteken a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

Bravúros meneteléssel döntős a férfi tőrcsapat
A Dósa Dániel (képünkön), Szemes Gergő, Mihályi Andor és Tóth Gergely alkotta együttes a nyolcaddöntőben fölényesen nyert a török csapat ellen
Fotó: Facebook/Hungarian Fencing Federation – Magyar Vívó Szövetség

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor és Tóth Gergely alkotta együttes a nyolcaddöntőben fölényesen nyert a török csapat ellen, majd a negyeddöntőben is hasonló produkcióval rukkolt elő, csak éppen a lényegesen erősebb németekkel szemben.

A fináléért a címvédő olaszokkal kellett vívni, akiket az utóbbi években még megszorítani sem igazán sikerült. Az ellenfélnél ott volt a tavaly világbajnok, kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős Alessio Foconi is.

A magyarok ezúttal parádésan vívtak, négy-öt tusnál többel nem engedték el ellenfelüket, és mindig sikerült visszakapaszkodniuk. A csapat legjobbja Szemes volt, aki mindhárom asszóját megnyerte és plusz nyolcas mutatóval zárt. A nyolcadik párban az olimpiai induló Dósa 30–35-ről egy tus hátrányt lefaragva 36–40-re jött fel, majd Szemes az utolsó asszóban 8–3-ra verte Marinit, akit 40–40-nél ért utol. Az olasz 44–42-nél már futott az eredmény után, de csak arra maradt ideje, hogy eggyel közelebb jöjjön.

A 19.45-kor kezdődő döntőben a magyarok – akik már az eddigiekkel is hosszú évek legnagyobb szakági sikerét aratták – a franciákkal vívnak.

Eredmények:
férfi tőr csapatverseny:
-----------------------

a 16 között:
MAGYARORSZÁG–Törökország 45–17

negyeddöntő:
MAGYARORSZÁG–Németország 45–27

elődöntő:
MAGYARORSZÁG–Olaszország 44–43
Franciaország–Lengyelország 45–29

Kapcsolódó írásaink