Sport

Változatosan alakult a magyarok vizes Eb szereplése

Visszalépők, továbbjutók és kizárás is volt a délelőtti programban

Nem várt eredményekkel, visszalépésekkel és egy kizárással folytatták a magyar úszók csütörtökön délelőtt a belgrádi úszó Európa-bajnokságot.

Változatosan alakult a magyarok vizes Eb szereplése
Milák Kristóf, olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa- és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó
Fotó: MTI/Derencsényi István

Férfi 200 méter gyorson három magyar volt érdekelt, de egyikük sem jutott középdöntőbe, a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka, Milák Kristóf – aki az esti programban a 100 méter pillangó fináléjában úszik – 1:49.06 perccel a 20., Márton Richárd 1:49.11-gyel a 22., Kovács Attila 1:49.71-gyel a 30. helyen fejezte be.

Női 100 méter pillangón Komoróczy Lora visszalépett, így csak Ugrai Panna képviselte a magyar színeket: a 19 éves versenyző 59.48 másodperccel, összesítésben a tizedik idővel továbbjutott.

„A tegnapi nap elég későn ért véget, nagyon nehezen aludtam el, dolgozott bennem az adrenalin, így elég fáradt voltam. Bízom benne, hogy délutánra kipihenem magam és bejutok a döntőbe” – nyilatkozott a vegyes zónában Ugrai, aki szerdán a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként országos csúccsal nyert aranyérmet.

Férfi 50 méter pillangón is „lefeleződött” a magyar indulok száma: Telegdy Ádám lázas betegség miatt lépett vissza, és Kovács Benedek sem vállalta végül a sprintszámot. Kós Hubert és Jászó Ádám egy futamba került, a 200 méter hát világbajnoka egyéni csúcsát (25.59) megjavítva 24.96-tal csapott célba, honfitársa pedig 25.22-vel, eddigi legjobbját hét századdal felülmúlva zárt. A két magyar így a negyedik és a nyolcadik helyen jutott tovább.

„Kiderült, hogy itt is egész jól tudok úszni, ugyanakkor a rajtomat teljesen elrontottam és az utolsó tíz méter sem sikerült tökéletesen. Mindenesetre kemény délutáni program lesz” – nyilatkozta a Kós, akinek a 100 méter pillangón is jelenése lesz.

Női 200 méter mellen Békési Eszter ugyan messze elmaradt egyéni legjobbjától (2:25.49), de 2:30.63-as idejével így is 11. helyen ott lesz a középdöntőben.

A férfi 4x100 méteres gyorsváltók két előfutamából a magyarok Mészáros Dániel, Magda Boldizsár, Szabados Bence, Jászó Ádám összeállításban hetedik helyen bejutottak volna a fináléba, Jászó korai váltása (tekintélyesnek mondható, hat századmásodperccel indult korábban) miatt azonban kizárták a stafétát.

Női 1500 méter gyorson a három magyar induló egy futamba került, az olimpiai szintre (16:09.09) hajtó Mihályvári-Farkas Viktória óriási fölénnyel nyert, 16:21.92-es ideje azonban egyelőre „messze van Párizstól”. Ötödikként ugyancsak ott lesz a fináléban a 15 éves Jackl Vivien (16:44.33), míg Flück Nóra 17:00.38-cal a kilencedik helyen végzett.

Kapcsolódó írásaink