Sport

Vizes Eb: Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmes 400 méter vegyesen

A belgrádi úszó Európa-bajnokságon szerdai versenynapján történt

A délelőtti előfutamok során a 15 éves Jackl – aki az áprilisi országos bajnokságon nagyszerű idővel (4:34.98 perc) ugrotta meg az olimpiai szintet – magasan a legjobb idővel végzett az élen, így pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki döntőjének rögtön favoritként vágott neki. A rekordot jelentő 11. Eb-jén szereplő, 35 esztendős Jakabos az előfutamban olyan időt úszott (4:41.31), amivel akár célba is vehette volna az ötkarikás szintet (4:38.53).

Vizes Eb: Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsanna bronzérmes 400 méter vegyesen
Vizes Eb: Jackl Vivien ezüstérmes lett 400 méter vegyesen
Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

A fináléban pillangón az izraeli Anastasia Gorbenko másfél testhosszat vert a mezőnyre, háton azonban Jackl már 150 méternél megelőzte riválisát, és féltávnál két és fél méter volt az előnye. Mellen Gorbenko visszaelőzött, Jakabos pedig a harmadik helyen tempózott. A gyorsra Jackl négy méter hátránnyal fordult rá, a különbség pedig csak nőtt.

A két magyar így az ezüst- és bronzéremért harcolt egymással, Jackl végül 4:38.96 perccel második, Jakabos pedig 4:40.24-gyel harmadik lett.
„Az idő miatt egy picit szomorú vagyok, de az edzőm azt mondta, hogy a helyezéssel, az éremmel törődjek, hogy ezt ne engedjem ki a kezemből. A délelőtti úszás még egy kicsit azért bennem maradt” – nyilatkozta Jackl.

Jakabos elmondta, nem gondolta volna, hogy a délelőtti idejét felül tudja múlni, de egy tűnik, jó állapotban van, ez pedig fő száma, a 200 méter pillangó előtt nem rossz. Elárulta, a futam előtt fiatal honfitársa azt mondta neki: „csak legyen vége”. „Én rászóltam, hogy ne gondolkodjon így, mert én ezt éreztem tíz évig.”

Eredmények:
női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
Anastasia Gorbenko (Izrael) 4:36.05 perc, 2. JACKL VIVIEN 4:38.96, 3. JAKABOS ZSUZSANNA 4:40.24

Kapcsolódó írásaink