Sport

Sporttábor extrákkal

Ingyenes állapotfelmérés

Ingyenes egészségügyi állapotfelmérést és személyre szabott életmódtanácsokat kínál az országszerte számos helyszínen elérhető Mozdulnék Sportlabor kezdeményezés – hívta fel a figyelmet Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Sporttábor extrákkal
Fociedzés kicsiknek és nagyoknak is...
Fotó: MH-archív/Sárközy György

Az államtitkár közölte: próbálják megteremteni a feltételeit annak, hogy az emberek minél többet mozogjanak, és minél egészségesebben éljenek. Ezért a népegészségügyi termékadó bevételeiből elindították a Mozdulnék programot, aminek keretében egészségügyi és sportszakemberek végeznek méréseket a lakosság körében. A 15–20 perces állapotfelmérés után mindenki személyre szabott életmódtanácsokat kap – magyarázta.

Révész Máriusz hangsúlyozta, a program nagy előnye, hogy az érdeklődőknek nem kell bemenniük egyik egészségügyi intézménybe se, hanem a sportlabor települ ki sokak által látogatott helyszínekre - például strandokra, falunapokra, irodaházakba, iskolanapokra - és ott lehet igénybe venni a szolgáltatást. Az államtitkár elmondta, hogy az idén országszerte legalább 220 helyszínre települ ki a program, így a tervek szerint év végéig mintegy 15 ezer embert érnek el.

Hozzátette, az eddigi adatok alapján elérhető a 15 ezres létszám. A mostani a 62. kitelepülés, és az elmúlt alkalmak során már több mint négyezer embert megvizsgáltak. Ha ilyen ütemben folytatódik az érdeklődés, akkor elérhető lesz a kitűzött cél - fogalmazott a kormánypárti politikus, aki kitért arra is, hogy sokan a korábbi betegségük vagy sérülésük miatt nem merik rászánni magukat a mozgásra, mert attól tartanak, ártanak maguknak a sportolással. „Az a rossz hírem van, hogy Netflixtől nagyon kevés betegség gyógyul” – jegyezte meg Révész Máriusz.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem professzora arról beszélt, hogy a Mozdulnék Sportlabor nem szűrőprogram. „Nem betegeket keresünk, hanem az egészséges embereknek szeretnénk segíteni” –mondta, hozzátéve: az érdeklődők olyan kérdéseket is feltehetnek a szakembereknek, amelyekkel nincs kihez fordulniuk, „mert például az edző tudását már meghaladja a probléma, de orvoshoz még nem megy vele az illető”.
„Bízom benne, hogy ezzel a módszerrel le tudjuk bontani azokat a gátakat, amelyek sok, amúgy egészséges embert megakadályoznak abban, hogy mozogjanak” – hangsúlyozta Lacza Zsombor.

Kapcsolódó írásaink