Sport

Rekord is az angol Bellingham győztes gólja

A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében Jude Bellingham lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki győztes gólt szerzett - írta az IFFHS hétfői összefoglalójában annak kapcsán, hogy az angolok a futballista fejjel elért találatával nyertek 1-0-ra Szerbia ellen a németországi Eb vasárnapi játéknapján.

Rekord is az angol Bellingham győztes gólja
Jude Bellingham fejesgólja három pontot ért
Fotó: AFP/DPA/David Inderlied

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet szerint a 20 évesen és 353 naposan pályára lépő Bellingham az első európai játékos, aki 21 éves kora előtt immár három nagy tornán is szóhoz jutott, miután már játszott a 2021-es Eb-n és a 2022-es világbajnokságon is. További érdekesség, hogy a klubszinten a Real Madridot erősítő labdarúgó jegyezte Anglia nyitógólját az utóbbi vb-n is.
A győzelem nyomán Gareth Southgate lépett elő az első olyan angol szövetségi kapitánnyá, aki csapatával nyolc egymást követő Eb-mérkőzésen maradt veretlen 90, illetve 120 perc alatt.
A vasárnapi meccseket sorra véve az IFFHS kiemelte, hogy Hollandia a nagy tornákat - vagyis a vb-t és Eb-t - tekintve a legutóbbi nyolc bemutatkozó mérkőzése közül a hetediket nyerte meg a lengyelek feletti 2-1-es siker révén. A németalföldieknél 21 évesen és 303 naposan mint az elmúlt hatvan év legfiatalabb kapusa jutott szóhoz Eb-meccsen kezdőként Bart Verbruggen.
A Szlovénia-Dánia összecsapás (1-1) sajátosságát az adta, hogy a skandinávok kezdőcsapatában helyet kapott az a Christian Eriksen, akinek a három évvel ezelőtti kontinenstorna nyitókörében a finnek elleni találkozó közben megállt a szíve és a pályán élesztették újra. Azzal, hogy vasárnap szerepelt, ráadásul a vezető gólt is megszerezte, 32 évesen és 123 naposan a legidősebb játékos lett, aki Dánia válogatottjában Európa-bajnokságon eredményes tudott lenni.

Kapcsolódó írásaink