Sport

Öt kézlenyomat a Sportcsillagok Falán

Schmidt Ádám emlékeztetett, a magyar sport története sok kimagasló nagysággal büszkélkedhet

A Nemzet Sportolói közül öten, a vízilabdázó Faragó Tamás, a siket asztaliteniszező Ivánkay Mária, a tőrvívó Kamuti Jenő, a sakkozó Portisch Lajos és a párbajtőrvívó Schmitt Pál helyezte el kézlenyomatát hétfőn a Sportcsillagok Falán, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

Öt kézlenyomat a Sportcsillagok Falán
A vízilabdázó Faragó Tamás, a siket asztaliteniszező Ivánkay Mária, a tőrvívó Kamuti Jenő, a sakkozó Portisch Lajos és a párbajtőrvívó Schmitt Pál (b-j), a nemzet sportolói elhelyezték kézlenyomatukat a Sportcsillagok Falán, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2024. június 17-én
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az ünnepség keretében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az ember számára az a legnagyobb elismerés, ha példaként állítják mások elé. Hozzátette: a magyar sport története sok kimagasló nagysággal büszkélkedhet, közülük is kiemelkednek a Nemzet Sportolói, akik nemcsak nagyszerű bajnokok, hanem olyan kiválóságok, akik egész nemzetünk számára utat mutatnak.

Mocsai Lajos, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország eddig 515 érmet, közte 182 aranyat, 156 ezüstöt és 177 bronzot nyert az olimpiákon, és a kézlenyomatukat hétfőn adók sokat tettek azért, hogy ezek a számok gyarapodjanak.

Szeretjük és tiszteljük őket, nagyra tartjuk a teljesítményüket. Rájuk illik a bajnok kifejezés, ami többet jelent a győztesnél” – fogalmazott az egyetem korábbi rektora, majd méltatta a Nemzet Sportolóit, mivel ők „megtalálták azt az utat, hogy egyedi módon valóra tudják váltani a tehetségüket, és legyőzték az ellenfeleiket. Olyan életpályával rendelkeznek, amely példát mutat a fiataloknak.”

Sterbenz Tamás, az egyetem jelenlegi rektora kiemelte, a kézlenyomatukat adó Nemzet Sportolóiban a aközös, hogy valamennyien a kezükkel érték el sikereiket. Véleménye szerint az ünnepség legfontosabb üzenete, hogy a kézlenyomatok a 99 éves Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a lehető legjobb helyen vannak kiállítva, mert az oktatási intézmény az, amely összeköti a múltat a jövővel.

Amint elhangzott, az 1992-ben létrehozott Sportcsillagok Falának ötletgazdája George F. Hemingway volt, a Kaliforniában élő üzletember hosszú idő után most látogatott újra Magyarországra. Felidézte, hogy még a kilencvenes évek elején gondolt arra, hogy Hollywoodhoz hasonlóan a magyar sport nagyjait is meg kellene örökíteni az utókor számára, és mivel járdája nem volt, ezért döntött a Sportcsillagok Fala mellett. Korábban mintegy 160 kézlenyomat készült el, majd amikor 2015-ben leégett a TF atlétikai csarnoka, sok közülük elpusztult, de 81-et sikerült közülük megmenteni és restaurálni, majd 2022-ben folytatták a hagyományt az immár Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, amelynek Athén Termében lesznek láthatók a kézlenyomatok.

Zárásként Hemingway dicsérte a restaurátorok kiváló munkát, majd reményét fejezte ki, hogy a gyönyörű hagyományt sokáig folytatják, és a Sportcsillagok Fala a magyar sport kiemelkedő helyszíne lesz.

Kapcsolódó írásaink