Sport

Huszonöt orosz és fehérorosz sportoló kapott indulási jogot

Az egyéni sportágakban csak semlegesként indulhatnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombati döntése értelmében 14 orosz és 11 fehérorosz atléta biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián.

Huszonöt orosz és fehérorosz sportoló kapott indulási jogot
A szombati döntés értelmében 14 orosz és 11 fehérorosz atléta biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A NOB illetékes testülete első körben öt sportág – kerékpározás, torna, taekwondo, súlyemelés, birkózás – semleges státuszú indulóiról döntött, és valószínűleg napokon belül sor kerül a többi sportágra is.

Szombaton indulási jogot kapott többek között a férfi gumiasztal olimpiai címvédője, a fehérorosz Ivan Litvinovics, de például taekwondóban egyetlen orosz és fehérorosz sportoló sem szerepelhet a francia fővárosban.

Ukrajna katonai inváziója miatt Oroszország és Fehéroroszország a csapatsportágakban nem vehet részt az ötkarikás játékokon, és a két ország versenyzői az egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak.

Minden kvalifikált sportolónak át kell esnie a NOB által kijelölt háromtagú testület átvilágítási folyamatán. A kritériumok közé tartozik, hogy nem támogatta nyíltan az ukrajnai háborút, és nincs kapcsolata semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

A NOB azt közölte, hogy várhatóan 36 orosz és 22 fehérorosz sportoló vehet részt semlegesként Párizsban. A maximális szám 54, illetve 28 lenne, de ezt valószínűleg nem fogják elérni.

A NOB döntései ellen a két ország a nemzetközi Sportdöntőbíróságon fellebbezhet.

Kapcsolódó írásaink

Elindult a Nemzeti Sportrádió

ĀKifejtették, hogy a rádió indulásától folyamatosan élőben tudósít a nap 24 órájában a magyar versenysport kiemelt eseményeiről