Sport

Csipes, valamint a Nádas–Tótka duó aranyérmes

Három olimpiai szám szerepelt a programban

Csipes Tamara és a Nádas Bence, Tótka Sándor duó aranyérmet szerzett szombaton K–1, illetve K–2 500 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Csipes, valamint a Nádas–Tótka duó aranyérmes
Csipes Tamara nyert K–1-ben
Fotó: Facebook/Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A második döntős nap délelőtti programjának első felében három olimpiai szám szerepelt a programban.

Csipes Tamara az esélyesek között várta a K–1 500 méter döntőjét, s borítékolható volt, hogy a címvédő dán Emma Jörgensen lesz a legnagyobb ellenfele. A rajtot a skandináv kajakos kapta el a legjobban, de aztán a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka, aki ebben a számban ezüstérmes volt Tokióban, tavaly pedig világbajnoki bronzot nyert, gyorsan utolérte és ötven méter után már ő vezetett. A 34 éves magyar klasszis – aki már olimpiai csapattag – erőteljes húzásokkal haladt, féltávnál már jelentős volt az előnye, amit a célig több mint egy hajóhossznyira növelt, azaz a nézők üdvrivalgása közepette fölényes diadalt aratott.

A magyar kajakos bő egy óra múlva a négyes döntőjében is vízre száll.

Nádas Bence és Tótka Sándor a múlt heti válogató megnyerése után lendületből jött az Eb-re, az előfutamukat megnyerték, s a döntőben is magabiztosan szálltak vízre. A rajtból szinte kilőttek, féltávnál pedig már egy beülőnyivel vezettek. A végén ugyan a fehéroroszok és a litvánok megpróbáltak felzárkózni rájuk, de nem jártak sikerrel, tisztán ők haladtak át elsőként a célvonalon. Miután a lelátó előtt kiszálltak a stégre, a barátok és ismerősök, szurkolók hosszú percekig ünnepelték őket.

A két kajakos – akik párosban már párizsi indulók – vasárnap a négyes döntőjében is érdekeltek lesznek Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal.

„Sanyival azt beszéltük a rajt előtt, hogy feszített a program, így valószínűleg nem fogják visszalőni a rajtot, ezért próbáltuk egy kicsit jobban belefeszíteni magunkat a rajtgépbe – mondta az MTI-nek a szegediek világbajnoka, Nádas Bence. – Szinte kirobbantunk a rajtból és onnantól kezdve ráálltunk az erős utazótempónkra, amellyel meg tudtuk őrizni az elején szerzett előnyünket. Az utolsó kétszázon pedig a szegedi közönség szinte behúzott minket a célba. Óriási élmény hazai publikum előtt nyerni, legutóbb a 2014-es utánpótlás világbajnokságon szólt nekem itt a Himnusz. Most olimpia évében, olimpiai szám megnyerése után hallgathattam meg, ez leírhatatlan élmény.”

Tótka azt mondta, ők még nem akarják elkiabálni az olimpiai csapattagságot, de az biztos, hogy vasárnap, a négyessel is mindent megtesznek majd a sikeres szereplésért.

„Örülünk, hogy aranyérem lett a vége, de annak még jobban, hogy összeálltunk és kijött a forma. Most a holnapra fókuszálunk, bár tudjuk, hogy nem egy világbajnoki szintű mezőnyt gyűlt itt össze négyesben, mert kicsit szerencsétlen az Eb időpontja. Mi ezzel együtt egy nagy pihenő után szeretnénk megmutatni, hogy jó formában vagyunk és küzdünk egymásért” – fogalmazott az UTE olimpiai bajnok kajakosa.

Adolf Balázs, a Ferencváros világbajnoka nagy csatát követően, a középfutamból kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé C–1 1000 méteren, de ott már nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Sokáig a mezőny végén lapátolt, majd a hajrában feljött a hatodik helyre. A 24 éves kenus vasárnap Hajdu Jonatánnal 500 párosban is ott lesz a fináléban. A számot a címvédő román Catalin Chirila nyerte a világbajnok cseh Martin Fuksa előtt.

A folytatásban még két női szám, a C–2 500 és a K–4 500 méter döntőjét rendezik meg a délelőtti program részeként.

Kapcsolódó írásaink