Sport

Szoboszlai Dominik: Nem lesz probléma!

A 23 éves magyar sztárfocista ebben a szezonban a saját bőrén tapasztalta meg, milyen tortúrához vezethet egy korai visszatérés

A szombati főpróbán elővigyázatosságból cserét kért csapatkapitány 2021-ben sérülés miatt maradt le az Európa-bajnokságról – írja a Mandiner.hu.

Szoboszlai Dominik: Nem lesz probléma!
Szoboszlai Dominik: Mentálisan, taktikailag felkészültünk az Európa-bajnokságra, de a legfontosabb, hogy mindenki egészséges legyen
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

És akkor Szoboszlai Dominik meglódult a bal oldalon, elképesztő sebességgel és lendülettel hagyta faképnél az izraelieket, és robogott át a térfelükre a labdával. Kisvártatva a bal combjához kapott, először kicsit vakarta, nyomkodta, majd cifra káromkodással vezette le a benne munkálkodó feszültséget és dühöt. Jelezte, cserét kér, majd óvatosan, becsületből még hátra kocogott, végül leült a gyepre, s várta az orvosi segítséget. Rugalmas pólyával bekötözték a bal combját, lesétált a pályáról, hogy azonnal kezelésbe vehessék az elfáradt izomzatát. A szombati, debreceni mérkőzés lefújása után fájdalommentesen, már mosolygósan köszönte meg a szurkolóknak a buzdítást, és bő egy óra múlva mosolygósan érkezett az újságírókhoz – olvasható a Mandiner.hu.

„Cserét kértem, mert előre gondolkodtam inkább, mint utólag. Jó lesz, nem kell aggódni, jól leszek!” – kezdte gyakorlatilag kérdés nélkül a mindenkit legjobban izgató témával.

Fontos leszögezni: Szoboszlai Dominik – ha azóta nincs más diagnózis – nem megsérült, hanem izomfáradtságra panaszkodott, aminek a túlterhelés miatt lehetett volna következménye egy sérülés. A 23 éves magyar sztárfocista ebben a szezonban a saját bőrén tapasztalta meg, milyen tortúrához vezethet egy korai visszatérés vagy egy feleslegesen vállalt rizikó. A Liverpool játékosa januárban 5, kiújuló combizom problémája után újabb 7 mérkőzésről maradt le, gyakorlatilag 2 hónapig volt harcképtelen. 2022 végén „kilőtte” Magyarországot a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, amin nem vehetett részt! Miközben Salzburgól Lipcsébe igazolt, december végétől júliusig egyetlen mérkőzésen sem léphetett pályára: 60 klub és válogatott meccset volt kénytelen kívülről nézni. Nemzeti együttesünk csapatkapitánya első Eb-je előtt áll, még mindig bántja, hogy nem játszhatott a 2021-es tornán.

„Sajnos nem, ezért is még jobban várom, hogy végre szombat legyen. Fel vagyunk készülve minden szempontból: mentálisan, taktikailag, testileg-lelkileg. Rajta vagyunk, hogy a legjobbat kihozzuk magunkból” – fogalmazott a Mandiner kérdésére. Azt is felvetettük a még mindig csak 23 éves labdarúgónak, hogy egyes szakértők szerint Magyarország lehet a kontinensviadal egyik meglepetéscsapata. Kérdés: ezzel egyetért-e vagy nem is lenne meglepő a jó szereplésünk számára.

„Utólag megmondom. Megérzésem nincsenek, nem gondolkozom ezen, hogy mit érhetünk el. Teljesítmény után fogunk tudni erről kommunikálni. Ha olyan a hozzáállás és olyan a teljesítmény, mint amit az elmúlt időszakban nyújtottunk, akkor szerintem nem lesz probléma.”

Dzsudzsákék mint támpont

A középpályás a szurkolókról is szót ejtett, s bár korábban nem szeretett volna konkrét célkitűzésről beszélni, csak adott egy fajsúlyos támpontot az elképzeléseiről, mire vágyik Németországban.

„Minél több embert várunk Németországba. Szerintem a franciaországi Európa-bajnokságot ha felül tudjuk múlni, az elég durva lenne. Magunkat leginkább, de mindenkit boldoggá akarunk tenni!” – mondta Szoboszlai Dominik.

Azaz, nem a nyelve botlott meg, hanem a 2016-os Eb-re utalt. Akkor 44 év elteltével szerepelt ismét az immár 24 csapatosra duzzasztott viadalon hazánk, s veretlenül, csoportelsőként jutott tovább Izlandot, Portugáliát és Ausztriát megelőzve. A Király Gábor, Juhász Roland, Gerza Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás és Szalai Ádám fémjelezte társaság végül a nyolcaddöntőben búcsúzott Belgium ellenében (0-4). Szoboszlai Dominik tehát minimum a csoportból való továbbjutással számol, és abban reménykedik, még egy lépcsőfokot meg tud majd ugrani a csapattal.

Szoboszlai Dominikkel – mióta 2022 őszén hivatalosan átvette a karszalagot Szalai Ádámtól – másfél évig (14 mérkőzésen) veretlen maradt a válogatott. Fiatal kora ellenére vezérként játszik, viselkedik, s több mérkőzésen ő a döntő faktor. Személy szerint kimondva-kimondatlanul nagy a felelőssége csapatkapitányként és a legjobb, legmagasabban jegyzett magyar játékosként.

„Nem érzek nyomást. Még. Lehet, hogy a nyitómérkőzésen máshogy lesz, viszont most nem így van. Mindenki nagyon jól fel van készülve, ha valaki nem lenne, tudja, hogy hol talál. Egymás között meg tudunk beszélni mindent” – adott betekintést Szoboszlai Dominik.

Kapcsolódó írásaink