Sport

Öt magyar dzsúdós kvóta már biztos

A nemzetközi szövetség június 24-én küldi ki a hivatalos értésítéseket, addig már csak három kisebb verseny lesz

Öt magyar dzsúdós kvótája már biztosnak nevezhető egy hónappal az olimpiai kvalifikációs időszak vége előtt.

Öt magyar dzsúdós kvóta már biztos
Pupp Réka (képünkön) mellett Tóth Krisztián (90 kg), Özbas Szofi (63), Gercsák Szabina (70) és Ungvári Attila (81) is indulhat Párizsban
Fotó: AFP/Damir Sencar

A pénteken zárult abu-dzabi világbajnokság – amely az utolsó nagy verseny volt a csaknem kétéves menetelésben – egyéni küzdelmeiben a kilencfős magyar válogatott az 52 kilós Pupp Réka révén egy ötödik helyet szerzett, a vegyes csapatversenyben pedig a válogatott hetedik lett.

Nagy András, a szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy Tóth Krisztián (90 kg), Pupp Réka, Özbas Szofi (63), és Gercsák Szabina (70) közvetlen kvótás helyen áll súlycsoportjának világranglistáján, míg Ungvári Attila (81) kontinentális kvótával szerepelhet Párizsban a jelenlegi állás szerint.

„A nemzetközi szövetség június 24-én küldi ki a hivatalos értésítéseket, addig már csak három kisebb verseny lesz, és persze sérülés vagy doppingvétség is közbejöhet a mezőnyben. Bár a csapat világranglista még nem frissült, mi úgy számoltuk, hogy nem indulhatunk az olimpián a vegyes csapatversenyben, mert az osztrákok most a vb-n nyertek egy meccset, így minden bizonnyal ők lesznek ott Párizsban. Ilyen esetben az adott ország kap még egy egyéni kvótát, erről mi vélhetően lemaradunk” – sorolta a főtitkár.

A szabályzat szerint 238 fő a nemzetközi szövetség június 23-i világranglistájáról kerül az egyéni küzdelmek olimpiai mezőnyébe, a 14 súlycsoportból az első 17 helyezett szerez kvótát. A rendező franciák automatikusan kapnak súlycsoportonként egy (azaz összesen 14) kvótát. Száz helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapnak kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut. Az egyenlő esélyek jegyében a nemzetközi szövetség 15 kvótát oszt ki, öt – földrészenként egy – pedig meghívásos alapon talál majd gazdára.

A 2016-os riói olimpián nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, 2021-ben Tokióban pedig hét versenyző alkotta a válogatottat.

Kapcsolódó írásaink