Sport

Hazai pályán verték meg a világbajnokot

Már csúcsformában Répási Petra gátfutó

A jamaicai nézők bánatára a nigériai Tobi Amusan a világ idei legjobb eredményével,12,40 másodperces idővel legyőzte a világbajnok jamaicai Danielle Williamst (12,46) 100 méteres gátfutásban, a Kingstonban rendezett nemzetközi versenyen.

Hazai pályán verték meg a világbajnokot
Remek formában kezdte az idényt Tobi Amusan
Fotó: AFP/Jewel Samad

A 27 éves nigériai Tobi Amusan 2022-ben gyanúsan hatalmas, 12,12 másodperces világcsúccsal lett világbajnok 100 méteres gátfutásban. Tavaly viszont doppingvétség miatt majdnem eltiltották, azonban a nemzetköz szövetség fegyelmi bizottsága megállapította, hogy Amusan 12 hónapon belül nem követett el három holléti mulasztás miatt doppingvétséget. Így indulhatott budapesti világbajnokságon, amelyen viszont 12,62 másodperccel csak hatodik lett.

Az idén Amusan rosszul kezdte az idényt, mert sanghaji Gyémánt Liga viadalon hibás rajt miatt kizárták. A jamaicai viadalon viszont legyőzte a budapesti világbajnokságon győztes Danielle Williamst (12,46), és az amerikai Christina Clemenst (12,54). Amusan 12,40 másodperccel idejével első lett a világranglistán, megelőzve az amerikai Tonea Marshallt, aki április végén 12,42 másodpercet futott.

John Enoh, Nigéria sportminisztere gratulációját a győztesnek: „Tobi, továbbra is büszkék vagyunk rád. Teljesítményed reménykeltő a párizsi olimpiára. Szárnyalj tovább!”

Jól kezdte az idényt a Ferencváros atlétája, Répási Petra is, aki vasárnap a grazi viadalon 12,99 másodperces egyéni rekordot ért el 100 m gáton, amellyel 63. a világraglistán. Ennyien értek el 13 másodpercen belüli eredményt az idén.

Kapcsolódó írásaink

Csoda vagy csalás

ĀA 100 méteres női gátfutás világcsúcsa gyanúsan jó – Tobi Amusan és a furcsa lábbelije a célkeresztben