Sport

Korondon temetik újra Lőrincz Mártont

Szülőfalujában, a székelyföldi Korondon temetik újra az Argentínában elhunyt Lőrincz Márton olimpiai bajnok birkózó hamvait – nyilatkozta a Hargita Népe napilapnak Katona Mihály, a Hargita megyei község polgármestere.

Korondon temetik újra Lőrincz Mártont
Hazavárják az erdélyi hegyek a sportolót
Fotó: AFP/Hermis/Pasquini Cedric

Az elöljáró a lap hétfői cikke szerint elmondta, hogy a szülőföldjéről Dél-Amerikába elkerült egykori sportoló hamvait a fazekasságáról híres udvarhelyszéki község központjában, a 2022-ben felavatott szobránál helyezik el. Mint közölte, az újratemetést idén őszre tervezik, az október 23-i ünnepségek keretében tartanák. Ambrus Sándor, a korondi Lőrincz Márton Sportklub elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a klub tagjai örömmel és megelégedéssel vették tudomásul, hogy „a bajnokunk végre hazatérhet, és szülőföldjében pihenhet”. A klubelnök megköszönte mindenki munkáját, aki hozzájárult ehhez.

Mint mondta, helyénvalónak tartja a kezdeményezést, mivel „így lesz kerek a történet”, Lőrincz Márton leveleiből ugyanis az derül ki, hogy nem érezte magát otthon Argentínában, hazavágyott szülőföldjére. Szülőfalujában szobrot avattak tiszteletére, sportcsarnok viseli a nevét, a róla elnevezett birkózó emlékverseny pedig több mint két évtizedes múltra tekint vissza – emlékeztetett a klubelnök.

A Hargita Népe cikke szerint Lőrincz Márton hamvainak hazahozatalát a Magyar Birkózó Szövetség kezdeményezte, és ezek már magyar földön vannak– erősítette meg az erdélyi lapnak Deák Zsigmond, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) sajtófőnöke. Rámutatott: az MBSZ-nél mindig is „nemes kötelességüknek” tartották az egykori birkózóbajnokok, versenyzőtársak emléke előtti tisztelgést.

„Már több éve gondolkodunk azon, hogy valamilyen úton-módon haza kellene hozatni az 1969-ben Argentínában elhunyt Lőrincz Márton hamvait, de a procedúra elég lassan »csörgedezett« mostanáig” – mondta a lapnak Deák Zsigmond. Hozzátette: ez végül tavaly gyorsult fel, amikor az Argentínában rendezett korosztályos birkózó-világbajnokságon Rögler Gábor nemzetközi bíró, az MBSZ főtitkára is jelen volt. Ő vette fel a kapcsolatot az ottani nagykövetséggel és elindították az exhumálási folyamatot.

„Tudomásom szerint Lőrincz Márton hamvai már magyar földön vannak, az MBSZ-nél, és már szervezik az őszre tervezett korondi újratemetését” – tette hozzá a sajtófőnök.

Lőrincz Márton 1911-ben született Korondon, majd az 1930-as években Magyarországra menekült a Romániához tartozó térségből. A Magyar Athletikai Club birkózó szakosztályában tűnt fel, 1934-ben magyar bajnoki címet szerzett a légsúlyúak között. Az Európa-bajnokságokon szabadfogásban lett aranyérmes. Az 1936-os berlini olimpián kötöttfogásban, légsúlyban nyerte el a 30. magyar olimpiai aranyérmet. Élete utolsó szakaszát Argentínában töltötte, 59 évesen, 1969. augusztus 1-én hunyt el San Carlos de Barilochéban. Nyughelye Buenos Aires temetőjében volt, ahová hozzátartozók hiányában a város temettette el.

Kapcsolódó írásaink