Sport

Katalán körverseny: Valter 12. a zárónapon, Pogacaré a szakasz és az összetett

Valter szombaton az M4 Sport helyszíni stábjának azt mondta: vagy a nap szökésében, vagy az élmezőnyben kitartva igyekszik minél jobb eredményt elérni, csapata is érte dolgozott

Valter Attila a 12. helyen ért célba a katalán országúti kerékpáros körverseny hetedik, utolsó szakaszán, amelyet az összetettben diadalmaskodó Tadej Pogacar nyert meg.

Katalán körverseny: Valter 12. a zárónapon, Pogacaré a szakasz és az összetett
A Visma-Lease csapat magyar versenyzője, Valter Attila a viadalra a kétszeres Tour de France-győztes dán segítőjeként érkezett
Fotó: AFP/Belga/Belga Mag/Dirk Waem

A Barcelona környéki, 145,3 kilométeres táv 1943 méter szintkülönbséget tartalmazott, a Visma-Lease a Bike 25 esztendős magyar bajnoka pedig jó tapasztalatokkal várta az egyhetes viadal vasárnapi zárását: három éve harmadik, két éve második volt a katalán nagyvárosban a Montjuicot magában foglaló útvonalon.

Utóbbi forgatókönyv valósult meg, már az emelkedő és a körpálya első teljesítésekor – összesen hatszor tették meg ezt a kerékpárosok – a nagy tempó rostálta a mezőnyt, amely az utolsó előtti mászáskor befogta a nap szökéséből legtovább kitartót. Röviddel ezután, még a lejtmenet megkezdése előtt tempót váltott az összetettet domináns különbséggel vezető szlovén Tadej Pogacar, de ekkor még csak az iram növelésének szándékával.

Az utolsó kör kezdetén Valter a mezőny hátsó felében helyezkedett, hét kilométerrel a cél előtt Thomas De Gendt indult meg, ám pályafutása utolsó katalán körversenyén nem tudott sokáig kitartani az elmúlt időszak egyik legjobb szökésspecialistája. Az utolsó három kilométerre egy nagyjából húszfős élcsoport állt össze, benne Valterrel és Pogacarral, ebből indított hosszú támadást utóbbi csapattársa, a portugál Joao Almeida, de utolérték. A mezőnyhajrában Pogacar diadalmaskodott, egy második hely mellett negyedik etapsikerét bezsebelve az idei viadal összetettje mellé. Valter 12. lett.

Összetettben Valter a 36. helyen végzett – a verseny honlapja alapján – 31 perc 38 másodperc hátránnyal. Pogacar mögött a második helyet a spanyol Mikel Landa, a harmadikat a két éve súlyos edzésbalesetet szenvedő kolumbiai Egan Bernal szerezte meg.

Kapcsolódó írásaink