Sport

Mindössze 40 orosz sportoló vesz részt semleges színekben a párizsi olimpián

A párizsi játékokon semleges zászló alatt részt vevő oroszok száma akár 40 is lehet – mondta John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke a sydney-i Daily Telegraph című napilap vasárnapi számában megjelent interjúban, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Mindössze 40 orosz sportoló vesz részt semleges színekben a párizsi olimpián
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis

A NOB decemberben az Ukrajnával zajló katonai konfliktusra hivatkozva megtiltotta Oroszországnak, hogy egységes csapatot küldjön a 2024-es párizsi nyári játékokra. Oroszország és szövetségese, Belarusz sportolói továbbra is részt vehetnek, de csak „egyéni semleges sportolóként”.

„A kérdés az, hogy közülük hányan lesznek valóban ott is, mert nem lehetnek ott egyetlen csapatsportágban sem, mert nem versenyezhetnek Oroszországként” – mondta Coates a lapnak.

„És aztán aki az orosz katonai kluboknál készül, az nem indulhat. Nem tudom, de nyilvánvalóan néhány sportoló úgy dönthet, hogy nem indul, ha nem Oroszországért versenyezhet” – mondta, hozzátéve, hogy közel állnak az igazsághoz azok a médiaértesülések, amelyek szerint a résztvevők száma „akár 40 fő is lehet”.

A vezető tisztségviselő hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy igaza van.

Az ukrajnai konfliktus 2022 februárjában történt kirobbanása után a NOB azt javasolta, hogy Oroszország és Moszkva legfontosabb szövetségesének, Belarusznak a sportolói ne indulhassanak nemzetközi versenyeken.

Szeptemberben azonban Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, hogy az említett országok sportolói semleges zászló alatt és azzal a feltétellel vehetnek részt a 2024-es párizsi nyári olimpián, ha „nem támogatják a háborút, és nem állnak kapcsolatban a hadsereggel vagy más szolgálatokkal”.

A döntést kommentálva Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ilyen politika az olimpiai mozgalom temetéséhez vezethet, és ragaszkodott ahhoz, hogy „a sport kívül áll a politikán”.

A NOB még nem jelentette be, hogy az orosz és belorusz sportolók semleges zászló alatt vehetnek-e részt a megnyitóünnepségen. Várhatóan a következő ülésszakukon, még ebben a hónapban döntenek a kérdésben. A hónap elején a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) közölte, hogy az orosz és belorusz paralimpiai sportolók nem vehetnek részt az augusztus 28-i megnyitóünnepségen.

Kapcsolódó írásaink