Sport

Vizes vb – Győzelemmel rajtolt a női vízilabda-válogatott

A tornán két olimpiai kvótát osztanak ki, a magyaroknak még nincs párizsi indulási joguk

Győzelemmel kezdte szereplését a csoportkörben a magyar női vízilabda-válogatott a dohai világbajnokságon: Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a vasárnapi nyitányon 19–8-ra nyert Új-Zéland ellen.

Vizes vb – Győzelemmel rajtolt a női vízilabda-válogatott
Parkes Rebecca (b) és az új-zélandi Bridget Layburn kapus (j) a női vízilabdatorna csoportkörének 1. fordulójában játszott Magyarország–Új-Zéland mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon, 2024. február 4-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar csapatban a rekordot jelentő kilencedik vb-jén szereplő kapitány, Keszthelyi Rita ötször, Gurisatti Gréta pedig hatszor volt eredményes. A magyarok kedden Szingapúr ellen folytatják.

A tornán két olimpiai kvótát osztanak ki, a magyaroknak még nincs párizsi indulási joguk.

Eredmény:
vízilabda, női torna, csoportkör, 1. forduló:
C csoport:
Magyarország–Új-Zéland 19–8 (5–2, 4–2, 2–1, 8–3)
gólszerzők: Gurisatti 6, Keszthelyi 5, Leiemter, Parkes 2–2, Rybanska, Szilágyi, Garda, Mahieu 1–1, illetve McDowall 4, Gault, Doyle, Milicich, Nicholson 1–1

A szakmai stáb a magyarok 15 fős keretéből Vályi Vandát és Horváth Brigittát nem nevezte az első találkozóra.

Az erőviszonyok alapján nem lehetett kérdés, hogy a magyarok győzelemmel kezdik majd a tornát, tavaly nyáron, a fukuokai vb-n 23–5-re diadalmaskodtak riválisuk felett.

Az új-zélandiak ugyan a találkozó elején még egyenlítettek kétgólos hátrányból, de a magyarok gyorsan megtörték a lelkesedésüket és 5–2-vel fordultak, betalált a kilencedik világbajnoki szereplésével világrekorder Keszthelyi Rita is.

A folytatásban is a magyarok akarata érvényesült, elsősorban Gurisatti Gréta villogott, aki a januári Európa-bajnokság csoportkörében a horvátok elleni összecsapáson szenvedett szemsérülést, ami a négy gólja alapján úgy tűnt, hogy már a múlté.

A harmadik negyedben mindkét gárda rendkívül sok hibával játszott, a kapusoknak még csak igazi bravúrt sem kellett bemutatniuk. Mihók Attila időkéréssel próbálta rendezni a sorokat, de így is öt és fél percet kellett várni a játékrész első góljára, amit Garda Krisztina szerzett. A negyed felétől ekkor már Neszmély Boglárka tempózott a magyar kapu előtt Magyari Alda helyett.

Ugyan a találkozó ekkor már eldőlt, az új-zélandiak a záró nyolc percben is többször gondot okoztak a magyaroknak, akik aztán a hajrában „megszórták” riválisukat, és magabiztosan nyerték az összecsapást.

Kapcsolódó írásaink