Sport

Infantino algoritmust vezetne be az átigazolási értékek meghatározására

A FIFA-t már régóta foglalkoztatja a játékjogok értékének megállapítása

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint meg kellene vitatni annak a lehetőségét, hogy a jövőben algoritmus határozza meg a labdarúgók valós értékét.

Infantino algoritmust vezetne be az átigazolási értékek meghatározására
Infantino algoritmust vezetne be az átigazolási értékek meghatározására
Fotó: AFP/Franck Fife

Infantino a FIFA pénteken véget ért éves jogi konferenciáját azzal zárta, hogy felelevenítette korábbi ötletét. A globális átigazolási piac értékét jelenleg több mint 10 milliárd dollárra becsülik.

„Meg kell tárgyalnunk annak a lehetőségét, hogy olyan algoritmust használjunk, amely valós átigazolási értéket határoz meg, annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a rendszer és segítsük az üzletkötésben érdekelt feleket is” – jelentette ki Gianni Infantino.

A FIFA-t már régóta foglalkoztatja a játékjogok értékének megállapítása, ezért 2017-ben életre akart hívni egy olyan átigazolási bizottságot, amelybe a klubok, a ligák és a játékosok is delegálhattak volna tagokat, azonban ez nem valósult meg. Abban az évben került sor Neymar rekordösszegű szerződtetésére, amikor a brazil csatár 222 millió euróért igazolt a Barcelonától a Paris Saint-Germainhez, pár héttel később pedig Kylian Mbappé 180 millióért írt alá a francia klubhoz.

A CIES Football Observatory svájci elemzőcsoport jelenleg 250 millió euróra teszi a Real Madridban futballozó Jude Bellingham és Vinícius Júnior, valamint a Manchester Cityben játszó Erling Haaland játékjogának értékét. Ebben a kutatásban azokat a játékosokat rangsorolják, akiknek még legalább három évig él a szerződésük a klubjuknál, figyelembe veszik az életkorukat, azt, hogy milyen időtartamra kötelezték el magukat és milyen nemzetközi rekord köthető hozzájuk, valamint együttesük szerepét a futballgazdaságban.

A FIFA évente több millió dollárral támogatja a svájci Neuchâtel Egyetem labdarúgást kutató mesterkurzusát, amely 2010 óta fejleszti az átigazolások során használható algoritmust.

Kapcsolódó írásaink