Sport

Férfi kézilabda-Eb – A szlovénok legyőzésével ötödik lett a magyar válogatott

A két csapat harmincadik alkalommal találkozott egymással, tizennégy szlovén győzelem és egy döntetlen mellett ez volt a 15. magyar siker

A magyar férfi kézilabda-válogatott fennállása legjobb Európa-bajnoki helyezését elérve ötödik lett az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán, mivel péntek délután 23–22-re legyőzte Szlovéniát a kölni helyosztón.

Férfi kézilabda-Eb – A szlovénok legyőzésével ötödik lett a magyar válogatott
A győztes magyar csapat tagjai ünnepelnek a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság ötödik helyéért játszott Magyarország–Szlovénia-mérkőzés után a kölni Lanxess Arénában 2024. január 26-án. A magyar válogatott 23–22-re győzött
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyarok – akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt – eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Most először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből és 2008 után először zárták pozitív mérleggel – öt győzelem, három vereség – az Eb-t.

Eredmény, az 5. helyért: Magyarország–Szlovénia 23–22 (12–13)
Köln, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 40/23, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 8/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 4 perc

Magyarország:
Bartucz – Bóka 4, Szita, Bánhidi 5, Sipos, Ilic 3, Lékai 5, cserék: Imre 2, Ancsin, Ligetvári, Fazekas 2, Bodó 1, Rosta 1, Andó

A magyar válogatott 18 fős keretéből ezúttal Krakovszki Bence és Krakovszki Zsolt maradt ki. A vakbélgyulladással operált kapus, Palasics Kristóf állapota megfelelő, elhagyhatta a kórházat, és a Lanxess Arenában tekintette meg a mérkőzést. Máthé Dominik térdsérülését már Párizsban vizsgálják.

A németországi tornán először kezdtek úgy a magyarok, hogy a támadás és a védekezés között két embert is cseréltek, de a szlovénok nem ezért léptek el 5–2-re a meccs elején, hanem azért, mert kevesebbet hibáztak. Időkérés nélkül rendezte sorait a csapat, előbb egyenlített, majd a 13. percben már vezetett is (8–7). Bartucz László egyre jobban védett, és bár a 21. percben a háromgólos vezetésért támadhatott a válogatott, Bóka lövése, majd két büntető is kimaradt, több mint tíz percig nem szereztek akciógólt a magyarok, és a szünetben 13–12-es hátrányban voltak.

A második félidő elején percekig állt a játék, mert a zsűriasztalnál újra kellett indítani az időmérő rendszert. A meccs háromnegyedénél már öt kihagyott büntetőnél tartott a magyar együttes, ennek ellenére néhány kivédekezett szlovén akcióra alapozva a 48. percben újra Bánhidi Bencéék álltak jobban (19–18). Öt perccel a vége előtt ismét kétgólos hátrányba és ráadásul emberhátrányba került a csapat, de innen is képes volt fordítani. Bóka Bendegúz két hétméterest is bedobott, és már csak másfél perc volt hátra, amikor 23–22-re alakult az állás, ami a játékvezetők időntúli videózását követően sem változott.

Bartucz László tíz védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője egy, Borut Mackovsek, a Szeged balátlövője három, Dean Bombac, a Szeged irányítója egy gólt szerzett, Klemen Ferlin pedig 11 védéssel zárt.

A két csapat harmincadik alkalommal találkozott egymással, 14 szlovén győzelem és egy döntetlen mellett ez volt a 15. magyar siker.

később:
elődöntők: Franciaország–Svédország 17.45; Dánia-Németország 20.30

Kapcsolódó írásaink