Sport

Olaszországi edzőtáborban az öttusázók

Martinek János szövetségi kapitány elmondta: mind az öt szám gyakorlására van lehetőség, ugyanakkor lovaglásban csak úgynevezett iskolamunka zajlik majd

A magyar öttusázók egy csoportja Martinek János szövetségi kapitány vezetésével hétfőtől ötszámos olaszországi melegégövi edzőtáborban készül a nemzetközi versenyidényre.

Olaszországi edzőtáborban az öttusázók
A csapatot Martinek János szövetségi kapitány vezeti az edzőtáborban
Fotó: honved.hu

„A siracusai edzőtábor lehetőségét tizennyolc, olimpiai részvételre esélyes versenyzőnek ajánlottuk fel, akik közül tizenketten éltek is a lehetőséggel. Az első csoportba azok kerültek, akik részt vesznek majd a ranglista pontokat adó kairói versenyen, amely számukra válogató is lesz a további versenyekre. A második szakaszban azok jönnek Siracusába, akiknek első versenyük a februári, budapesti nemzetközi fedett pályás viadal lesz. Vannak olyanok is, akik otthon készülnek, például Marosi Ádám, vagy az UTE versenyzői, köztük a már kvótás Gulyás Michelle. Érdekesség, hogy hogy a már szintén olimpiai kvótával rendelkező Bőhm Csaba három hetet is +bevállalt+ az edzőtáborban” – tájékoztatta az MTI-t a helyszínről a szövetségi kapitány.

Martinek János elmondta: mind az öt szám gyakorlására van lehetőség, ugyanakkor lovaglásban csak úgynevezett iskolamunka zajlik majd, hogy ne szokjanak el az izmok a lovaglástól.

„A remek időjárásnak köszönhetően jóval erőteljesebb fizikai felkészülésre nyílik mód. Tizenhárom-húsz fok közötti kellemes idő van, amelyben a megerőltető futóedzés is jobban esik, mint otthon a mínuszokban. Mivel svájci, brazil, angol és spanyol versenyzők is vannak a táborban a házigazda olaszok mellett, a vívómunkát is segíti a nemzetközi mezőny” – folytatta a szakvezető.

A két hét múlva esedékes első válogató versenyre Simon Sarolta, Réti Kamilla, Erdős Rita, Alekszejev Tamara, Marosi Ádám, Tamás József, Gáll András és Kardos Bence utazik Kairóba. Martinek János „ingázik” majd az év elején, mivel Siracusából hazatérve figyelemmel kíséri az itthoniak munkáját, aztán január 21-én Egyiptomba repül a válogatózó versenyzőkkel.

A budapesti fedett pályás viadal február 8. és 12. között lesz, az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világkupasorozat pedig március elején kezdődik, Kairóban. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, és abban a hónapban lesz a vk-döntő is, ugyancsak Ankarában. A világbajnokságra – melyen három ötkarikás kvótáért lehet majd küzdeni a férfiaknál és a nőknél is – június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt pedig, július második hetében Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Kapcsolódó írásaink