Sport

A PSG „megvette” az egyik Aranylabdát Messinek?

Nagyon úgy tűnik, hogy az Aranylabda-szavazásért felelős Pascal Ferré különféle luxusutakat kapott, hogy Messi nyerje a díjat

Botrányt robbantott ki Franciaországban az Aranylabda-szavazást szervező France Football korábbi főszerkesztője, Pascal Ferré, aki a Le Monde állítása szerint a Paris Saint-Germaintől különböző juttatásokat kapott, hogy Lionel Messi nyerje az Aranylabdát – írja a Nemzeti Sport.

A PSG „megvette” az egyik Aranylabdát Messinek?
Lionel Messi a nyolcadik Aranylabdájával
Fotó: AFP/Franck Fife

A Le Monde azt írja, hogy egy folyamatban lévő, 2022-ben indult jogi vizsgálat szerint a Paris Saint-Germain lobbizni akart, hogy Lionel Messié legyen az Aranylabda, ezért pedig a szavazást szervező France Football korábbi főszerkesztője, Pascal Ferré különböző juttatásokat kapott a klub vezetőségétől.

A nyomozás eredményeként hat érintettet már vád alá helyeztek, így például a PSG korábbi sajtófőnökét, Jean-Martial Ribes-et is, akit 2023. december 1-jén vádoltak meg korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel.

A francia rendőrség jelentése szerint Ribes-től újságírók, politikusok, tisztségviselők, a miniszteri kabinet tagjai és művészek kértek jegyeket a PSG meccseire. A sajtófőnöknek a belső levelezések alapján szoros kapcsolata volt az Aranylabda-szavazás szervezéséért felelős Ferrével, aki többek között teljes ellátású katari utazásokat kapott a párizsiaktól, miközben olyan France Football-cikkeket töröltetett, amelyek arról szóltak, hogy Nasszer Al-Kelaifi PSG-elnök illegálisan fizetett Javier Pastore 2011-es szerződtetése során.

A Le Monde állítja, a felek közti üzenetváltások és a Ferrének adott juttatások azt szolgálták, hogy elősegítsék a 2021 és 2023 között a PSG-t erősítő Lionel Messi 2021-es Aranylabda-díjazását.

A Le Monde által leírtakra és a Ferré által mondottakra reagált a France Football is.

„Az Aranylabdát száz különböző országból száz újságíró szavazása nyomán ítélik oda, ami megvédi minden befolyásolási kísérlettől és garantálja a díj tisztességességét és függetlenségét” – mondta Lionel Danoumau, a L’Équipe és a France Football szerkesztőségi igazgatója.

Ferré egyébként 2023 januárjában távozott a France Footballtól, illetve a L’Équipe-től és Ribes utódjaként, a PSG sajtó- és médiakapcsolati igazgatójaként helyezkedett el.

A 2021-es Aranylabdát Lionel Messi érdemelte ki, az azóta már nyolcadszor is elismert argentin kiválóság 613 ponttal zárta a szavazást, 33 ponttal megelőzve a második helyezett Robert Lewandowskit.

Kapcsolódó írásaink