Sport

Sabaté szerint Fazekas Gergő óriási játékossá válhat

Javier Sabaté, a cseh férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és a lengyel Wisla Plock vezetőedzője szerint Fazekas Gergő „óriási játékossá válthat”, de lépésről lépésre kell haladnia.

Sabaté szerint Fazekas Gergő óriási játékossá válhat
Javier Sabaté
Fotó: AFP/NurPhoto/Andrzej Iwanczuk

„Már most nagyon jó játékos, aki az elmúlt egy évben nagyon sokat fejlődött. Óriási játékossá válhat, de türelmesnek kell lenni, most még nem szabad azt várni tőle, hogy a világ legjobbja legyen” – nyilatkozta az MTI-nek Sabaté, aki korábban a magyar válogatottat és a Telekom Veszprémet irányította, jelenleg pedig Fazekas klubedzője a Lengyel Kupa-címvédő, Bajnokok Ligája-szereplő Plocknál.

Hozzátette, a 11-szeres válogatott irányító nagyon sokat dolgozik, de még fiatal, ezért továbbra is sok munkára van szüksége.

„Nagyon büszke vagyok rá. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó Európa-bajnoksága lesz, de lépésről lépésre kell haladnia” – szögezte le a spanyol edző.

A magyar válogatott pénteken Tatabányán 26–25-re kikapott a csehektől felkészülési mérkőzésen, Fazekas csereként beállva mindhárom lövését gólra váltotta.

„Nagyon szoros meccs volt. Nekem az a fontos, hogy hatvan percen keresztül harcoltunk. Kipróbáltunk bizonyos dolgokat, a túloldalon viszont nem játszott a rendkívül tapasztalt Lékai Máté, aki nagyon fontos láncszeme a csapatnak” – értékelt Sabaté.

Hangsúlyozta, most még nem az eredmény a legfontosabb, hiszen ez egy edzőmérkőzés volt, bár nyerni mindig jó érzés és mentálisan nagyon fontos, hiszen önbizalmat ad.

Mint rávilágított, a magyar csapat tagjainak többsége régóta együtt játszik, ugyanabban a rendszerben. Szerinte honfitársa, José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány nagyon jó munkát végez, és remek játékosok alkotják a keretet. Példaként Fazekason kívül Bodó Richárdot, Szita Zoltánt, Ancsin Gábort, Máthé Dominikot, Ilic Zorant, Hanusz Egont és Rosta Miklóst említette.

A két spanyol 2012 és 2017 között együtt dolgozott a Telekom Veszprémnél: Chema Rodríguez a csapat irányítójaként, Sabaté pedig előbb másod-, majd vezetőedzőként. Együtt öt bajnoki címet, öt Magyar Kupát és két Bajnokok Ligája-ezüstérmet nyertek.

„Chemával mindig jó érzés találkozni, hiszen nagyon jó kapcsolatunk van. Tiszteljük egymást és mindketten nyerni akarunk” – mondta Sabaté.

A magyar és a cseh válogatott is Münchenben játssza csoportmérkőzéseit a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságon. Utóbbi a világbajnok Dániával, valamint Portugáliával és Görögországgal találkozik majd.

„Óriási dolog lenne, ha továbbjutnánk, mert nagyon nehéz csoportba kerültünk, de nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog” – jelentette ki Sabaté, aki 2017 óta nem dolgozik Magyarországon, ennek ellenére továbbra is kiválóan beszél magyarul. Elmondása szerint már a lengyel is megy neki, és mivel a cseh nagyon hasonló, mint a lengyel, már azon a nyelven is tud beszélni.

Kapcsolódó írásaink