Sport

Férfi kézilabda Eb-felkészülés: Egygólos magyar vereség a csehektől

Az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott 26–25-re kikapott Csehországtól a pénteken Tatabányán rendezett edzőmérkőzésen.

Férfi kézilabda Eb-felkészülés: Egygólos magyar vereség a csehektől
Bodó Richárd (b2), valamint a cseh Dominik Solák (b) és Tomas Piroch (j2) a Magyarország-Csehország férfi kézilabda felkészülési mérkőzésen
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A két csapat szombaton 15 órától Telkiben zárt kapuk mögött, nem hivatalos mérkőzésen ismét összecsap egymással.

A szerdán kezdődő németországi Eb-n a magyarok jövő pénteken 20.30-tól Montenegró ellen játsszák első csoportmeccsüket Münchenben.

A Telkiben készülő magyar keretből csak Lékai Mátét nem nevezték a mérkőzésre. Távollétében, illetve Mikler Roland hiányában Ancsin Gábor volt a csapatkapitány.

Az oldalvonal mellett két olyan spanyol szövetségi kapitány állt, akik 2012 és 2017 között együtt dolgoztak a Telekom Veszprémnél: a magyarokat irányító José María Rodríguez Vaquero a csapat irányítójaként, Javier Sabaté pedig előbb másod-, majd vezetőedzőként. Együtt öt bajnoki címet, öt Magyar Kupát és két Bajnokok Ligája-ezüstérmet nyertek.

Ancsin az első tíz percben három gólt lőtt, a támadójáték jól működött, a védekezés azonban nem volt kellően hatékony, ezért nem tudtak ellépni a házigazdák. A magyarok a cserék hatására elveszítették játékuk feszességét, egyre több lett a hiba, ezért több mint nyolc percig nem született hazai gól. Ebben az időszakban 9-7-ről 9-11-re alakult az állás, és bár egy percen belül sikerült egyenlíteni, Chema Rodríguez nem kért időt, és Sabaté is csak a legvégén, így az első félidőben már nem változott a játék képe (12-12).

Az első negyedórában kimondottan biztató volt a magyarok játéka - elsősorban támadásban -, ám a teljesítmény a második negyedórára alaposan visszaesett.

A második felvonás elején ismét összeszedettebben kézilabdázott a magyar csapat a szívósan küzdő csehek ellen, és a meccs kétharmadánál először vezetett három találattal (18-15). Bő öt perccel később megint egyenlő lett az állás, majd újra a cseheknél volt az előny. Hiányzott a pontosság és az átütőerő magyar oldalon, ami a felkészülési időszakban nem meglepő. Máthé Dominik hibái után egyre távolabb került a győzelem lehetősége, és bár Fazekas Gergő 23 másodperccel a vége előtt egyenlített, Matej Klíma az utolsó előtti másodpercben megszerezte a vendégek győztes gólját.

Bartucz László és Palasics Kristóf öt-öt védéssel, a túloldalon Klíma és Jakub Hrstka hat-hat góllal zárt.

A két együttes harmincadik egymás elleni meccsén – két döntetlen és húsz magyar siker mellett – nyolcadszor győztek a csehek.

Eredmény:
Magyarország-Csehország 25-26 (12-12)

a magyar gólszerzők: Szita, Ancsin, Máthé 4-4, Fazekas, Bánhidi 3-3, Rosta, Hanusz, 2-2, Szöllősi, Bóka, Krakovszki Zs. 1-1
lövések/gólok: 39/25, illetve 40/26
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/3
kiállítások: 4, illetve 10 perc

Kapcsolódó írásaink