Sport

Ismét botrány lesz az UEFA-nál?

A nyugat-európai tagszervezetek egy része is támogatja a sikkasztási ügybe keveredő Razvan Burleanu kinevezését az UEFA élére a jelenleg is regnáló szlovén Aleksander Ceferinnel szemben.

Ismét botrány lesz az UEFA-nál?
A sikkasztással vádolt Razvan Burleanu
Fotó: AFP/NurPhoto/Alex Nicodim

Noha még viszonylag odább van az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2027-es tisztújító közgyűlése, a sajtó már elkezdte megszellőztetni a jelöltek lehetséges névsorát – írja a Maszol.ro. Mint a cikkben olvasható, miután napvilágot látott Aleksander Ceferin alapszabályzat-módosító terve, hogy egy negyedik mandátumra is pályázhasson, kiderült, a sportvezető erre irányuló terveit nem mindenki támogatja.

Az UEFA brit alelnöke inkább a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) regnáló vezérét, Răzvan Burleanut szeretné a helyére. A lap megjegyzi, úgy tűnik, hogy újra egy korrupt vezető veheti a kezébe az európai futball irányítását. A szlovén Ceferin ugyanis 2016-ban pont azért került félidőnél az UEFA elnöki székébe, mert elődjét, Michel Platinit korrupció miatt eltiltották.

A román szövetség (FRF) 39 éves elnökét „kiváló és felelősségteljes ügyvezetőnek” tartják a britek. Ugyanakkor jó eséllyel nem hallottak arról a 2020-as botrányról, amely majdnem elsöpörte Burleanut. Akkor ugyanis nagyszabású nyomozás zajlott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) részéről a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) több munkatársa ellen. Az ügyészek az ősz folyamán több alkalommal is iratokat foglaltak le a szövetség bukaresti székházában, ismeretlen tettes ellen nyomozva bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és adócsalás gyanújával.

Kapcsolódó írásaink