Sport

Rabszolgatartónak nevezte az orosz Nazarovics Kremljov a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét

Több mint 170 nemzeti szövetség képviselője vesz részt a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) kongresszusán Dubajban, ahol az elnök, Nazarovics Kremljov élesen támadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), amely júniusban kizárta a szövetségüket.

Rabszolgatartónak nevezte az orosz Nazarovics Kremljov a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét
Kiütheti az olimpiáról az ökölvívást Nazarovics Kremljov
Fotó: AFP/Sajjad Hussain

A NOB azzal indokolta az IBA kizárását: az orosz Nazarovics Kremljov vezette szövetség nem teljesítette a NOB elvárásait, diktatórikusan vezeti a szövetséget, amelyet változatlanul az orosz Gazprom támogat, miközben az ukrajnai háború miatt ezt nem nézik jó szemmel a nemzetközi sportéletben.

A kizárás azt jelenti, hogy az IBA nem szervezheti a kvalifikációkat és az ötkarikás programot. S a jövőben semmilyen olimpiai eseményen vagy kvalifikáción nem képviselheti a sportágat, és nem részesülhet NOB-támogatásban.

Az IBA mindezek után tartja éves kongresszusát Dubajban, ahol Nazarovics Kremljov beszédében kiemelte a bokszcsalád egységét, s azt, hogy szövetségük elsődleges küldetése, hogy a sportolók legyenek a legfontosabbak. Az elnök szerint a sportolónak szüksége van arra, hogy képviselje hazáját. Ezért fontos, hogy hallhassák országuk himnuszát, és lássák felhúzni a zászlót; ez soha nem hiányozhat a világversenyekről.

Kremljov bejelentette, hogy a sportolók megbecsülését bizonyítja, hogy a jövő évi kazahsztáni világbajnokságon a győztesek díjazása már egymillió dollár lesz.

AZ IBA elnöke élesen támadta a NOB német elnökét: „Thomas Bach olyan pozíciót tölt be, amelyet nem érdemel meg. A sportolókat rabszolgákként kezeli, elveszi a pénzüket. Amíg NOB tisztviselői dollármilliókat keresnek; ingyen repülőjegyeket kapnak, ötcsillagos szállodáikban laknak, addig a sportolókat szörnyű körülmények között helyezik el” – mondta Kremljov, aki arról nem beszélt, hogy éppen az IBA korrupt működése miatt az ökölvívás kikerülhet az olimpia programjából, ami az amatőr ökölvívás kiütését jelentheti.

Kapcsolódó írásaink