Sport

IFFHS: Ronaldo 1200. meccsét játszotta

A labdarúgás históriájával és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kimutatása szerint a portugál sztárfutballistánál csak három kapus tart előrébb a kupa- és válogatottbeli fellépéseket együttesen figyelembe vevő örökranglistán

Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első férfi mezőnyjátékosaként az 1200. mérkőzését játszotta péntek este, amikor pályára lépett szaúdi csapata, az al-Naszr bajnokiján az al-Rijád ellen – írta szombaton az IFFHS.

IFFHS: Ronaldo 1200. meccsét játszotta
Cristiano Ronaldo (fehérben) az Al-Nassr–Al-Riyadh szaúdi profi labdarúgó-mérkőzésen az Al-Awwal Park Stadionban, Rijádban 2023. december 08-án. Ronaldo ezen a meccsen játszotta 1200. mérkőzését
Fotó: AFP/Anadolu/Mohammed Saad

A brazil Fábio a Fluminense színeiben egy nappal Ronaldo előtt szerepelt 1200. találkozóján a Gremio elleni brazil bajnoki találkozón. A másik két kapus már befejezte aktív pályafutását: a brazil Rogério Ceni 1225, az angol Peter Shilton pedig 1217 alkalommal állt a háló előtt a Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség (International Federation of Football History & Statistics – IFFHS) adatai szerint.

A mezőnyjátékosok közül Ronaldo mögött a brazilok klasszis balhátvédje, Roberto Carlos a második, aki 1090 meccsel a háta mögött hagyott fel a labdarúgással.

A 38 esztendős portugál futballista, aki ez év elejétől légióskodik Szaúd-Arábiában, az 1200 mérkőzése közül 205-öt játszott a nemzeti válogatottban, klubcsapatait illetően pedig a Real Madridban szerepelt a legtöbbször: 2009 és 2018 között 438-szor lépett pályára a spanyol királyi gárdában. Karrierje elején odahaza, a Sportingban 31, két manchesteri időszakában a Unitedben együttesen 346, a Juventusban 134, jelenlegi állomásán, az al-Naszrban pedig eddig 46 alkalommal játszott.

Kapcsolódó írásaink