Sport

A NOB ellene van az oroszországi Baráti Világjátékoknak

Moszkva 2024 szeptemberében tervezi megrendezni az első nyári Baráti Világjátékokat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) óva intette a nemzeti olimpiai bizottságokat attól, hogy részt vegyenek az oroszországi Baráti Világjátékokon, mondván, az megsértené az oroszokra vonatkozó szankciós irányelveket.

A NOB ellene van az oroszországi Baráti Világjátékoknak
Az első nyári Baráti Világjátékokat, amelyeket Thomas Bach NOB-elnök korábban „politizált sporteseménynek” minősítette
Fotó: AFP/Fabrice Coffrin

A NOB álláspontját James MacLeod, a NOB illetékes osztályának igazgatója tette közzé, akinek szavait az insidethegames.biz portál ismertette.

Oroszország 2024 szeptemberében Moszkvában tervezi megrendezni az első nyári Baráti Világjátékokat, amelyeket Thomas Bach NOB-elnök korábban „politizált sporteseménynek” minősített. Oleg Maticin orosz sportminiszter válaszában úgy reagált, hogy az esemény nem a NOB ellen irányul.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság március végén azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolók kizárólag semleges státuszban indulhassanak a nemzetközi versenyeken, és csak azok, akik nyilvánosan nem támogatták Oroszország ukrajnai háborúját, nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel. Ezzel egy időben a NOB megtiltotta Oroszországnak és Fehéroroszországnak, hogy a területükön olimpiai sportágak nemzetközi versenyeit rendezzék meg.

Kapcsolódó írásaink