Sport

Tilos a kendő viselete a francia sportolóknak a párizsi olimpián

Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter megerősítette, hogy az ország sportolói nem viselhetnek kendőt (hidzsábot) a 2024-es párizsi olimpián.

Tilos a kendő viselete a francia sportolóknak a párizsi olimpián
Csak az arca és a keze volt látható a marokkói Nouhaila Benzinának a világbajnokságon
Fotó: AFP/Franck Fife

Oudéa-Castéra a Dimanche en Politique francia politikai műsornak nyilatkozva elmondta: „A kormány közelmúltbeli döntésének köszönhetően egyértelműen kifejeztük, hogy ragaszkodunk a szigorú világi rendszerhez. Ez a térítés minden formájának tilalmát, s a közszolgálat abszolút semlegességét jelenti. Ezért sportolóink a francia csapatainkban nem viselhetnek kendőt.”

A múlt hónapban Franciaország betiltotta az abaya ruha viselését a lányok számára az iskolákban, s a muszlim nőknek a kendőt az állami intézményekben, például a kormányhivatalokban, iskolákban és egyetemeken.

A hidzsáb viselése továbbra is tilos a franciaországi futballmérkőzéseken, amely ellentétes a Les Hijabeuses nevű muszlim mozgalom felfogásával. Ez a francia mozgalom kiáll a muszlim nők jogaiért, hogy hidzsábot viseljenek egyesületi futball mérkőzéseken. A csoportot 2020 májusában alapították, és azért vált ismertté, mert ellenezték azt a jogszabályt, amely betiltotta a hidzsáb viselését szervezett sportolás közben.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) viszont engedélyezi játékosok számára a kendő viselését. A marokkói Nouhaila Benzina az első olyan labdarúgó, aki hidzsábot viselt az idei női világbajnokságon.

A Nemzetközi Liga a Női Jogokért francia feminista csoport 2019-ben felszólította a párizsi olimpia szervezőit, hogy tiltsák be a kendőt és más iszlám ruházatot a nyári játékok és a paralimpia idején.

Kapcsolódó írásaink