Külföld

Egyiptomban betiltották az arcot eltakaró ruhadarabok viselését az iskolákban

A szabályozás értelmében a fejkendő viseléséről mindenki szabadon, külső nyomás nélkül maga dönthet

Egyiptomban betiltották az arcot eltakaró ruhadarabok viselését az állami és magániskolákban egyaránt, ami heves társadalmi vitát váltott ki a legnépesebb arab országban.

Egyiptomban betiltották az arcot eltakaró ruhadarabok viselését az iskolákban
Egyiptomban betiltották az arcot eltakaró ruhadarabok viselését az iskolákban (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Mohamed el-Shahed

Hétfőn rendelet jelent meg az Ahbar el-Jaum című közlönyben az iskolai egyenruha viseléséről. A szabályozás értelmében a fejkendő viseléséről mindenki szabadon, külső nyomás nélkül maga dönthet.

A túlnyomó részben muszlimok lakta Egyiptomban a nők többsége ugyan hord fejkendőt, de az arcot is eltakaró ruhadarabot csak egy kisebbség hordja.

Keddre online fórumokon a rendelet élénk társadalmi vitát váltott ki.

Ahmed Músza tévés műsorvezető, aki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hívének számít, üdvözölte a szabályozást, amely szerinte „fontos lépés a szélsőségesség felszámolásának útján”.

A demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi 2013-as megbuktatása után az új elnök, Szíszi kíméletlenül lépett fel a Murszihoz köthető, Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet ellen, amelyet még abban az évben terrorszervezetté nyilvánítottak. Azóta több száz iszlamistát és ellenzékit vettek őrizetbe, és ítéltek el tömeges perekben.

A Kairói Egyetem 2015 végén tiltotta meg az oktatóknak az arcot fedő ruhadarabok viselését, a döntést 2020-ban a bíróságok is megerősítették.

Kapcsolódó írásaink