Sport

Eisenkrammer: Valter következő feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön

A 25 éves magyar kerékpáros minden elképzelést felülmúlt az elmúlt hónapokban

Fantasztikus indulóév volt az idei Valter Attilának a Jumbo-Visma kerékpáros csapatánál, és ezután az lesz a feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője szerint.

Eisenkrammer: Valter következő feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön
Valter Attila
Fotó: DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP

Az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában hétfőn reggel azzal kezdte a TdH-t 2020-ban megnyerő, 25 éves magyar kerékpáros méltatását, hogy „minden elképzelést felülmúl”, amit az elmúlt hónapokban véghezvitt. Úgy vélekedett, hogy a Jumbo edzőtáborából egy másik Valter Attila jött ki, tavasszal komoly feladatok vártak rá, amelyeket jól oldott meg, lehetőséget kapott csapatától arra, hogy megmutassa, mit tud.

Emlékeztetett rá, a holland csapatnál az idény elején az volt az első számú cél, hogy a három háromhetes körversenyt megnyerjék, és a történelmi bravúr végül össze is jött: a szlovén Primoz Roglic a Giro d'Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard megvédte címét a Tour de France-on, a Vuelta a Espanán pedig a segítőként indult amerikai Sepp Kuss győzött – korántsem mellesleg Vingegaard lett a második, Roglic pedig a harmadik. Utóbbi sikerből Valter Attila is tevékenyen kivette a részét.

Eisenkrammer Károly azt mondta, az év elején még úgy tűnt, hogy Valter Attilának – akinek 2025-ig szól a szerződése – nem lesz helye az egyik nagy körversenyen induló sorban sem, év közben alakultak úgy a teljesítményei és a versenyek, hogy kapott lehetőséget a bizonyításra a spanyolországi viadalon. Megjegyezte, annak, hogy végül 22. lett, kisebb jelentősége van, mint annak, hogy megtette, amit vártak tőle.

„A kerékpársportban ezt egy kicsit másképpen nézzük. Szinte teljesen mindegy, hogy egy szakaszon három vagy harminchárom percet kap, ha a feladatát elvégezte, akkor megdicsérik, és boldog a csapat” – mondta, kiemelve, hogy Valter elvégezte a feladatát, ráadásul nem egy, hanem három embert kellett segítenie.

„A világ legerősebb csapatában van, itt a legnehezebb feladat első embernek lenni. Neki az a feladata, hogy az első, kiemelt versenyzők közé kerüljön” – fogalmazta meg a következő célt Eisenkrammer Károly, aki szerint ez történhet úgy, hogy továbbfejlődik, a csapat vezetői pedig látják, hogy rá lehet akasztani azt a terhet, amit egy első számú kerekesnek viselnie kell, de úgy is, hogy a sztárok közül eligazolnak, ami egyébként „komoly belső feszültséget oszlathatna el”.

„Alapvetően őt nem segítőnek igazolták, azért vitték oda, mert látják azt a lehetőséget benne, hogy vele versenyt lehet nyerni. Nyilván nem azonnal. Ez az év fantasztikus indulóév volt a csapatnál. Bekerült egy olyan közegbe, ahol a világ legjobbjai között is kellett tudni segíteni, és ezt megugrotta hibátlanul. A következő év fogja eldönteni, hogy a Jumbo rá osztja-e ezt a terhet, remélem, hogy igen” – fogalmazott, majd úgy folytatta, nemcsak a háromhetes versenyek léteznek.

„Nagyon sok lehetőség van a kerékpársportban kiemelkedő eredményt elérni, akár többnapos versenyeken is. Attilának éppen ezek fekszenek, ahol hegy is van és időfutam is” – vélekedett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom