Sport

Détári még mindig lábbal szelídíti a labdát – INTERJÚ

Egyike volt a magyar futball utolsó klasszisainak, sőt egyesek szerint egyenesen világklasszis volt az idén hatvanéves Détári Lajos. A Honvéd saját nevelésű futballistája játékosként megfordult öt országban, s profi sportpályafutásának két jelentősebb állomáshelye a Frankfurt és az Olimpiakosz volt, Bár minden magyar szurkoló szívesebben látta volna valamelyik világhírű csapatban. Hétszeres világválogatott, egyszeres Európa–válogatott, háromszoros magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa–győztes, kétszeres magyar Szuperkupa–győztes, háromszoros magyar gólkirály, volt Az év labdarúgója 1984–1985-ben, s tagja volt 1988-ban az Eintracht Frankfurt a Bochum ellen német kupát nyerő csapatának, valamint két évvel később görög kupagyőztes lett az Olimpiakosszal. A magyar válogatottban hatvanegy alkalommal szerepelt. Ugyanakkor edzőként nem vitte sokra, manapság pedig kívülállóként személi a magyar futballt, s mint kívülálló, nem szívesen mond róla véleményt. Mi is csak nehezen tudtuk szóra bírni.

Détári még mindig lábbal szelídíti a labdát – INTERJÚ
Détári Lajos az Eintracht mezében. A Bundesliga legjobb légiósai között volt 1987–1988-ban
Fotó: A szerző archívuma

– Azt mondják, nem szívesen nyilatkozik, így aztán meglehetősen keveset hallani, olvasni mostanság Détári Lajosról. Bár most, hogy az ifjú Lisztes aláírt a Frankfurthoz, előkerült a neve, hogy éveken át milyen sikeres volt a csapatnál, egy ízben a DFB–kupát például éppen egy Détári–gól döntötte el. Most hol van, hogy él, mit csinál?

– Csendben elvagyok Vecsésen. Van egy kisvállalkozásom, azt vezetem. Ami pedig a nyilatkozatokat illeti, azért nem beszélek, mert nincs miről. Már nem vagyok a futballban, kívülről meg nem igazán ízléses okoskodni.

– Pedig a Détári név még mindig márka, van hitele a viselőjének. Most például megkeresték a frankfurtiak, kikérték a véleményét az ifjú Lisztesről, mielőtt szerződést írtak alá vele?

– Nem, nem kerestek meg, bár minden évben megfordulok Frankfurtban. Van egy öregfiúk klub, Sztáni Pistáék – ő egyébként ötvenhatban maradt kint, akkor itthon ifiválogatott volt –, minden évben rendszeresen összejövünk. A kis Lisztest meg, biztos tizenötször–hússzor megnézték, nem volt szükségük a szememre, a véleményemre.

– És Lisztes papa, ő sem érdeklődött, hogy mi a helyzet Frankfurtban?

– Miért érdeklődött volna, elvégre éveket játszott Németországban, ismeri az ottani viszonyokat. Tudja, hogy a játék mellett legfontosabb a nyelvtudás, hogy kommunikálni tudjon a vezetőkkel és a játékostársakkal. És emellett kapott egy évet, hogy fizikailag és mentálisan felkészítse magát a Bundesligára.

– Ön hány nyelven beszél? Emlékszem, akkoriban azt beszélték, hogy Détári villámgyorsan tanulja a nyelveket.

– Talán volt benne valami, mindenesetre öt nyelven szót értettem. És ez nagy-nagy könnyebbséget jelentett számomra.

– Úgy látszik, itthon nehezebben kommunikált, pedig hát a magyarjával nem volt baj.

– Nem, bár megesett egy–két klubnál, hogy a vezetők úgymond más nyelvet beszéltek. Egyebek mellett ezért is vagyok most csapat nélkül.

– Vállalna csapatot?

– Alacsonyabb osztályban igen. Bár a mi időnk lejárt, ahogy szegény Mészöly Kálmán mondta Marseille után.

– Jár meccsre, mennyire ismeri a mostani magyar focit?

– Járok, ha nem is túl gyakran. Honvéd, MTK, néha Vasas, Fradi, Újpest. Találkozom régi cimborákkal. A tévében persze sok mindent megnézek, ha nem is tudok mindent megemészteni, de mindenevő vagyok.

– Mi az ami nem tetszik, mi az amit nehezen emészt?

– Például azt, hogy a felgyorsult időben lassult a foci, unalmasabb és gyakrabban áll a játék. Elemzik az akciókat, a VAR gyakran közbeszól, utána tanácskoznak. De nincs mit tenni, a világ erre tart.

– És a gólvonal–technológia?

– Az jó lenne, elég gyors is, csak az meg hiányzik a kis pályákról. Viszont az nem tetszik, hogy görcsösen taktikázva, akár egy szöglet után is, gyakran visszaviszik a labdát a saját kapusig. Régen ezért kifütyülték a csapatokat.

– Most volt a válogatotton, megnézte a stadionban a csehek elleni meccset?

– Voltam.

– És, hogy tetszik úgy általában a csapat?

– Hihetetlenül sokat fejlődött Rossi keze alatt. Csapatjelleget öltött, nagyot lépett, ott van az európai futball első felében. Persze, ehhez évek kellettek s néhány megszállott ember áldozatos munkája. Most ez barátságos meccs volt, ilyen is kell néha, akár feszültségoldónak is, bár egy játékos az mindig győzni akar. Még a téren is, ha leáll focizni a srácokkal. Én nem voltam most sem elégedetlen.

– A magyar megújuláshoz Détári Lajos munkájából nem kértek?

– Mostanában senki. Nem hívtak, magam meg nem törtetek, soha nem volt szükségem rá.

– Pedig aligha állítható, hogy ezzel a névvel nem lehet edzőnek eladni, hiszen, ha jól tudom, a Pro licences Détári tizenkét év alatt tizenkilenc csapat kispadján fordult meg.

– Na, nem volt az annyi, egy-két komolytalan próbálkozást is odaszámoltak.

– Mi vitte, viszi tovább és tovább?

– Az eredménykényszer. Ma már nincs bizalom, nincs türelem, azonnal kell az eredmény.

– És valahogy mindig idő előtt vagy elküldik, vagy magától továbbáll.

– Igen, volt, ahol magam álltam fel. Ma már az edzőnek kell vinnie a pénzt is, s akkora stábok dolgoznak együtt, mindenre van külön szakember, s már a fizetésük is egy kisebb vagyon.

– Úgy tudom, eddigi legjelentősebb sikerét Szombathelyen érte el, ahol feljutott a Haladással az élvonalba.

– Szerintem nagyobb teljesítmény volt, már érzelmi alapon is, hogy a kiesés ellen harcoló Honvédot átvettem, és meg tudtam menteni. Ettől még persze a bajnokság végén elküldtek.

– Játékosként nyilván egyszerűbb volt az élet. Úgy tudom, Kispesten kezdte profi pályafutását 1980-ban, s nem volt még tizennyolc éves, amikor a Pécs elleni meccsen bemutatkozott a Honvédban.

– Szép volt, na. De más futballozni, más edzősködni, más szurkolni, és más beszélni a futballról.

– Futballozik még néha?

– Egy ideje már nem. Úgy tíz éve abbahagytam. Ha elém gurul a labda, nem kézzel nyúlok hozzá, még visszarúgom a gyerekeknek, de már nincsenek futballálmaim. Legfeljebb emlékeim vannak. Emlékezetes gólok, emlékezetes meccsek.

– Melyik volt a legemlékezetesebb?

– Gól vagy meccs?

– Mindkettő.

– Talán amit egy lövőcsel után, a Práterben rúgtam az osztrákoknak vagy az a szabadrúgásgól, amellyel a Népstadionban a lengyeleket vertük. Ha néha megismernek, megállítanak a szurkolók, általában ezt a két gólt emlegetik.

– Aztán még következett jó sok gól, jó néhány siker, külföldi szerződés és mindenek előtt a válogatottság. Hatvanegyszer. No meg hét meccs a világválogatottban és egy az Európa-válogatottban. Ez nem kevés. Elégedett a pályájával?

– Mindenképpen. El is tűnhettem volna, ahogyan az néhány nagy tehetséggel történt, de nekem szerencsém volt, vigyáztak rám.

– Játékosként öt országban is megfordult, hogy emlékszik, hol szerették a legjobban?

– Szerencsés alkat vagyok, úgy látszik, mert én mindenütt otthon voltam, feltalálom magamat.

– Most hova menne vissza szívesen?

– Magyarországra. Ez nem olyan jófiúság, nem magyarkodás, én tényleg itt érzem igazán otthon magam. De úgy hiszem, ezt nem is kell különösebben magyarázni.

– Előkerül még a neve, ha az Olimpiakosznál vagy Kispesten edzőt váltanak?

– Nem hiszem. Vagy legalábbis nem tudok róla.

– És a válogatottnál? Ott ugyan Bozsik Péter segítőjeként megfordult, de szövetségi kapitányi feladatot nem kapott.

– A válogatottnak van kapitánya, mégpedig kiváló. Embernek és edzőnek egyformán.

– Mit gondol, fogunk még a tudósításokban a Détári névvel találkozni, vagy már mindörökké az archívumokba és a memoárokba szorul vissza a neve?

– Erre nehéz mit felelni. Mindenesetre nincs hiányérzetem, bár nem tudom, mit mondanék, ha valamelyik csapat egy érdekes feladattal megkeresne.

Kapcsolódó írásaink