Sport

Vuelta a Espana: Valter Attila a társaiért dolgozott

Evenepoel szakaszgyőzelmével átvette a piros trikót

A címvédő Remco Evenepoel nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny első hegyi befutós szakaszát és ezzel átvette a piros trikót, Valter Attila csapatkapitányait segítve 32. lett.

Vuelta a Espana: Valter Attila a társaiért dolgozott
A Jumbo Visma vonatban ott tekert Valter Attila is
Fotó: Facebook/Valter Attila

A hétfői harmadik etapon a Súria és az andorrai Arinsal közötti 158,5 kilométeres táv és az idei első hegyi befutó várt a bringásokra, a hajrában két első kategóriás emelkedővel. A mezőnyből többen Andorrában laknak, köztük az időfutamban és mezőnyversenyben is magyar bajnok Valter.

A piros trikót vasárnap átvevő olasz Andrea Piccolo korán leszakadt, a mezőny elején az utolsó emelkedőn kilométereken át tekert a csapatkapitányait segítve Valter, majd feladatát elvégezve leszakadt az esélyesek csoportjáról. A tavaly harmadik spanyol Juan Ayuso indult meg először, majd többen is próbálkoztak támadással. Ennek ellenére az esélyesek többsége együtt érkezett meg a hajrához, a brit Geraint Thomas viszont már nem volt ott a csoportban a befutónál, amikor a belga bajnok Evenepoel jó ütemben indult meg riválisai közül, így ő ünnepelhetett széttárt karokkal a Tour de France-győztes dán Jonas Vingegaard és Ayuso előtt. A befutó utáni lejtőn viszont nem tudott megállni, egy segítővel ütközött és az útra zuhant, majd vérző arccal kelt fel.

Thomas 47 másodperc hátránnyal ért célba, Valter 1:41 perc lemaradással a 32. lett, az összetettben pedig 34. helyen áll.

Eredmény (a Vuelta honlapja alapján):
3. szakasz, Súria-Arinsal, 158,5 km, hegyi befutó:
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 4:15:39 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 1 másodperc hátrány
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) azonos idővel
...32. Valter Attila (Jumbo-Visma) 1:41 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Evenepoel 8:43:11 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 5 másodperc hátrány
3. Lenny Martinez (francia, Groupama-FDJ) 11 mp h.
...34. Valter 2:17 perc hátrány

Kedden az Andorra la Vella és Tarragona közötti 185 kilométeres táv vár a mezőnyre. A 78. Vuelta a Espana szeptember 17-én Madridban zárul.

Kapcsolódó írásaink