Sport

A hollandok megelőzték a címvédő amerikai csapatot a női labdarúgó világbajnokságon

Némi meglepetésre a holland válogatott jutott csoportelsőként a nyolcaddöntőbe az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló női labdarúgó-világbajnokság E jelű kvartettjéből, a címvédő amerikai csapat lett a második.

A hollandok megelőzték a címvédő amerikai csapatot a női labdarúgó világbajnokságon
Az amerikai Megan Rapinoe még háromszoros világbajnok lehet
Fotó: AFP/Saeed Khan

Az amerikai és a holland együttes döntetlent játszott egymással múlt csütörtökön. A csoportkör keddi zárófordulójában a történelmi triplázásra készülő amerikaiak voltak nehezebb helyzetben, mert riválisuknak, a portugáloknak is volt esélyük a továbbjutásra. A hollandok a gyengébb játékerőt képviselő Vietnammal csaptak össze és a gólkülönbség javítását is szem előtt tartva 7–0-ra nyertek.
Az amerikai–portugál találkozót – amelyen Vad Anita volt az egyik asszisztens – a második félidő elején több percig egy végül tévesnek bizonyuló tűzriadó zavarta meg. A szurkolókat először felszólították, hogy keressék meg a legközelebbi kijáratot, de végül nem kellett a játékot megállítani, a nézők pedig a helyükön maradhattak.
A hajrá izgalmasan alakult, a 91. percben a portugálok kapufát lőttek, ám végül gól nélküli döntetlen született. A továbbjutással a tengerentúli együttesből a csatár Megan Rapinoe és Alex Morgan mellett a középpályás Julie Ertz, a védő Kelley O’Hara és a kapus Alyssa Naeher továbbra is esélyes, hogy háromszoros világbajnok legyen. A futball egyetlen háromszoros világbajnoka a brazil Pelé, de a nőknél még nincs ilyen játékos.
A sportágban még sosem fordult elő – sem férfi, sem női vonalon –, hogy egy válogatott sorozatban három vb-címet szerezzen.
A nemzetközi szövetség (FIFA) keddi bejelentése szerint az egymilliomodik látogató egy amerikai hölgy volt, a coloradói Rebecca Sheely, aki a Portugália-Egyesült Államok összecsapásra érkezett Aucklandbe. Anya és lánya már a korábbi három vb-n is ott volt az amerikai csapat drukkereként, most pedig ajándékot kaptak a szervezőktől. Később a stadionban is örülhettek, miután kétszeres címvédő csapatuk gól nélküli döntetlen után továbbjutott a nyolcaddöntőbe.
A FIFA szerint felülmúlja az előzetes várakozásokat a torna iránti érdeklődés: a cél 1,5 millió eladott jegy volt, de ezt sikerült túlszárnyalni, ugyanis 1,7 millió belépő kelt el. A tornán 64 mérkőzést rendeznek.

E csoport, 3. forduló: Portugália–Egyesült Államok 0–0, Hollandia–Vietnam 7–0 (5–0). A csoport végeredménye: 1. (és nyolcaddöntős) Hollandia 7 pont, 2. (és nyolcaddöntős) Egyesült Államok 5, 3. Portugália 4, 4. Vietnam 0.

D csoport: Anglia–Kína 6–1 (3–0), Dánia–Haiti 2-0 (1–0). A végeredmény: 1. (és nyolcaddöntős) Anglia 9 pont, 2. (és nyolcaddöntős) Dánia 6, 3. Kína 3, 4. Haiti 0

Kapcsolódó írásaink