Sport

Sakk világkupa: Öt magyar ül asztalhoz

Szombaton rajtol az idei – sorszáma szerint 10. – egyéni sakk világkupa az azeri fővárosban, Bakuban

A nemzetközi sportági szövetség (FIDE) honlapjának tanúsága szerint a 206 fős férfi mezőnyben négyen kaptak helyet: Gledura Benjámin, Berkes Ferenc, Erdős Viktor és Nagy Gábor, míg a 103 játékost felvonultató női mezőnyben egyedül a vietnami születésű magyar nemzetközi nagymester, Hoang Thanh Trang próbálhat szerencsét.

Utóbbiaknál a legnagyobb név a világbajnoki címét e hét elején megvédő kínai Csü Ven-csün, míg a nyílt szekcióban az indulók között van a norvég Magnus Carlsen is, aki 2013-tól ült a vb-trónuson, az idei döntőt azonban nem vállalta.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. A férfiaknál a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a legutóbbi világkupán, 2021-ben Szocsiban, míg a nők szintén tavalyelőtti, első alkalommal kiírt hasonló versenyének győztese az orosz, de svájci színekben versenyző Alekszandra Kosztyenyuk volt.

A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án rendezik, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk teljes össznyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

Kapcsolódó írásaink