Sport

Sakk-matt: Polyánszky Zoltán lett a Magyar Sakkszövetség új elnöke

A 47 éves filozófust, közgazdasági doktort, a 2024-es budapesti sakkolimpiát szervező bizottság döntéshozó testületének vezetőjét választották meg a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) vezetőjének a szombati tisztújító közgyűlésen

Az aktív klubjátékos Polyánszky Zoltán 54, míg a másik elnökjelölt, Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) rektora 33 szavazatot kapott.

Sakk-matt: Polyánszky Zoltán lett a Magyar Sakkszövetség új elnöke
Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség új elnöke
Fotó: Dömötör Csaba

Megválasztása után Polyánszky Zoltán az MTI-nek elmondta, örül a győzelmének, de annak nem, hogy meglehetősen feszült körülmények között született meg a döntés. A közgyűlés félórás késessel kezdődött el, mert már arról vita alakult ki, hogy automatikusan a korábbi elnök, Szabó László legyen a levezető elnök, vagy ahhoz a közgyűlés jóváhagyása is szükséges.

Polyánszky Zoltán megválasztása után a korábbi elnökség tagjai, illetve a Sterbenz Tamáshoz kötődő elnökségi tagjelöltek is sorra jelentették be visszalépésüket, velük együtt még Farkas Attila Erik, a jelölő és a mandátumvizsgáló bizottság elnöke is elhagyta a Magyar Sport Házát.

Az új elnök a legfontosabb feladatai között említette meg, hogy a sakkszövetség haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel a budapesti sakkolimpia megrendezésével kapcsolatban, és induljon párbeszéd a válogatott játékosokkal is.

Alelnöknek Flumbort Andrást választotta meg a megfogyatkozott létszámú közgyűlés. Az elnökségbe bekerült még többek között a nyolcszoros magyar bajnok, U18-as világbajnok nagymester, Berkes Ferenc, valamint Polgár Judit férje, Font Gusztáv.

Flumbort András kifejtette: nagyon sok sebből vérzik a magyar sakk, az eddigi alelnök Nádasi Tamás, valamint Sterbenz Tamás elnökségi tag elvesztését rossznak és károsnak nevezte. Hangsúlyozta, az új elnökségnek békejobbot kell nyújtania a többiek felé annak érdekében, hogy „egy irányba lehessen húzni az evezőket”, valamint átláthatóvá kell tenni a szövetség működését.

Kapcsolódó írásaink

Fekete-fehér táblán is színesen

ĀSakk. Magyarországon a labdarúgást követően ennek a sportágnak van a legtöbb versenyzője, szerepe a magyar köznevelésben folyamatosan növekszik

Polgár Judit kapja elsőként az Európai Sakk Legenda díjat

ĀJudit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri - mutatott rá a Magyar Sakkszövetség elnöke