Sport

Trónfosztás Wimbledonban: első Carlos az új király

Megszakította a 36 éves szerb Novak Djokovics győzelmi sorozatát a húszéves spanyol Carlos Alcaraz Wimbledonban, ahol a döntőben szetthátrányból, hatalmas csatában legyőzte a címvédőt.

Trónfosztás Wimbledonban: első Carlos az új király
Katalin brit walesi hercegné átadta át a trófeát Carlos Alcaraznak
Fotó: AFP/Glyn Kirk

A generációk csatáját a világranglista-vezető Carlos Alcaraz nyerte, aki megakadályozta, hogy Novak Djokovics sorrendben ötödször, összesítve nyolcadszor ünnepelhessen az All England Clubban. A szerb világklasszis könnyezve vette tudomásul, hogy nem sikerült megnyernie a 24. Grand Slam-tornáját.

A vesztes egyetértett azzal, hogy Alcaraz Roger Federertől, Rafael Nadaltól és tőle is átvett játékelemeket. „Ezt a spanyol bikamentalitást, ezt a harci szellemmel és a hihetetlen védekezést Rafánál láthattunk az évek során. És azt hiszem, a fonákja hasonlít az enyémhez. Őszintén szólva, még soha nem játszottam hozzá hasonló játékossal. Carlos egy nagyon komplett játékos lett. Csodálatos alkalmazkodási képességgel, amely szerintem kulcsfontosságú a hosszú és sikeres karrierhez.”

Az elmúlt két évtizedben Djokovics, Federer és Nadal uralta a férfi tenisz élmezőnyét, amelyben most már Alcaraznak húszévesen két Grand Slam-győzelme van, hiszen tavaly megnyerte a US Opent.

„Mindenki generációváltásról beszél, pedig én magamért küzdöttem. Számomra csodálatos, hogy Novakot ebben a sikeres szakaszában tudtam legyőzni és megszakítani tízéves veretlenségét Wimbledonban. Persze sikeres üzenet a fiatalabb játékosoknak, hogy nem lehetetlen őt megverni, ők is képesek lehetnek erre” – nyilatkozta Alcaraz, aki Andy Murray 2013-as döntője óta az első játékos, aki legyőzte Djokovicsot a centerpályán.

A nemzetközi média is méltatta a spanyol bravúrját. A francia L'Equipe Sir Alcaraz címmel írt wimbledoni győzelemről, és kiemelte, hogy a meccs alatt dominált Djokovics felett. A spanyol El Mundo: „Alcaraz véget vetett Djokovics ötéves uralmának, és megkoronázták Wimbledonban.” Az olasz La Gazzetta dello Sport szerint is: „Wimbledonnak új királya van, aki legyőzte Djokovicsot, és továbbra is vezeti a világranglistát.”

Kapcsolódó írásaink